Nederland heeft een historische verantwoordelijkheid jegens Sint Maarten

De voormalige koloniën hebben het Nederland maar te gemakkelijk gemaakt om zich van haar historische verantwoordelijkheid te onttrekken, met die goedkope onafhankelijkheid en status aparte. Yes I said it!

FB is een foute gewoonte geworden voor me. Ik sta ermee op en soms bepaalt het mijn mood de rest van de dag. Nu ben ik al een hele week emotioneel omdat Sint Maarten, dat ik bijna 15 jaar THUIS noemde, door orkaan Irma verwoest is. Ik huil van binnen want family die ik er maakte is er slecht aan toe.

De emotie sloeg om in een door FB aangewakkerde woede toen ik vanmorgen wakker werd met een bericht op dat meldt dat premier Rutte zegt dat hij “niet zomaar de portemonnee open zal trekken voor Sint Maarten.” “This motherf!” denk ik dus de hele dag al.

Want Nederland heeft voor een habbekrats de verantwoordelijkheid afgekocht om voor de landen te zorgen die zij gecreëerd heeft. En nu trekt onze PM met zijn overduidelijk gebrek aan historisch besef het oude neo-kolonialisme playbook open.

Het playbook, waarin ook staat dat Nederland geen verantwoordelijkheid heeft voor het zorgen voor de nakomelingen van mensen die het heeft ontvoerd, tot slaaf gemaakt heeft, verkracht en nog steeds probeert te vernederen. Dat playbook met als hoofdstuk "zeg nooit sorry voor slavernij", waarin staat 'geef nooit toe aan oproepen voor herstelbetalingen.’

Irma maakt een heleboel duidelijk. Bijvoorbeeld dat het eens tijd wordt dat de koloniën terug naar de onderhandelingstafel gaan en Nederland wijzen op haar historische verantwoordelijkheid. Nederland moet zich niet kunnen beroepen op de referenda waarin trotse bewoners van de voormalige koloniën onafhankelijkheid hebben geëist en daarmee Nederland in de kaart speelden.

Nederland, je bent in de Cariben geweest, hebt er mensen naartoe ontvoerd die onbetaald het koninkrijk hebben helpen ontwikkelen tot wat het nu is, en je bent daar voor altijd moreel voor verantwoordelijk.

Forever!

Yup! 

Dus in plaats van maar onderling te kibbelen om wat Nederland heeft nagelaten toen het haar buikje had rondgevreten, moeten de voormalige koloniën dat neo-kolonialisme playbook ook maar eens gaan lezen, zodat ze beter defense kunnen spelen.

Anders blijft Nederland haar historische verantwoordelijkheid verzaken en blijven we blij met een dooie, leeggevreten mus.

Don’t get me wrong. Ik ben volledig nationalist en helemaal voor autonomie. Maar we zijn met een kluitje in het riet gestuurd in 1975, 1986 en 2010. Daarom denkt Rutte nu dat hij met betrekking tot Sint Maarten kan zeggen 'Nu niet zomaar de portemonnee open trekken'. 

Mijn boodschap aan de voormalige koloniën: screw die nationalistische trots nou even. Ga voor dat wat je toekomt: alles.