Mitchell Esajas | Amsterdam Zuidoost | 10 juni 2020

Geen volk kan tot volle wasdom komen dat erfelijk met een minderwaardigheidscomplex belast blijft

We schrijven vandaag geschiedenis met zijn allen


Op 10 juni 2020 opende Mitchell Esajas, bekend van onder andere de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en The Black Archives, de demonstratie in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer Amsterdam ZuidOost. Op deze plek, waar we sinds de jaren ’80 in de zomer het Kwaku Festival houden, heeft Mitchell ons onderwezen. Hij heeft ons uitgelegd wat institutioneel racisme betekent in het dagelijkse leven van een zwarte jongere uit ZuidOost. Hij heeft uitgelegd wat racisme in dit land betekent. En, hij heeft ons voorbeelden gegeven van hoe wij, desondanks, er staan ‘meer strijdbaar dan ooit!’.

Mitchell, thank you for those upllifting words, we needed to hear this.

‘[..]

We schrijven vandaag geschiedenis met zijn allen! [..]

Nooit eerder zijn er zoveel mensen in zoveel steden de straat op gegaan om samen te strijden tegen institutioneel racisme en anti-zwart racisme in het bijzonder!

Laten we even beseffen waarom we hier zijn. […]  

We zijn hier om samen een vuist te maken.

Een vuist om het virus dat heet, kapot te slaan.

We zijn hier om samen een gebalde vuist in de lucht te steken, het symbool van kracht en eenheid. [..]

We zijn hier natuurlijk ook omdat velen van ons de beelden hebben gezien van wiens leven op een sadistische manier door een witte agent is ontnomen. We hebben de beelden gezien van een gemilitariseerd politieapparaat dat in de VS burgers die op proberen te komen voor hun rechten, met traangas en rubberen kogels de mond probeert te snoeren.

Het is makkelijk om vanuit Nederland met de vinger te wijzen naar de VS en te oordelen over hoe slecht het allemaal niet is met het racisme. Maar een andere reden dat er sinds vorige week in heel Nederland meer dan 25.000 mensen ondanks de Coronacrisis de straat op zijn gegaan, is omdat wij weten dat institutioneel racisme net zo een groot probleem hier in Nederland is!

Als we kijken naar de Bijlmer..

Al decennialang worden kinderen uit dit stadsdeel, vooral zwarte kinderen en kinderen van kleur naar de laagste niveaus van onderwijs gestuurd.

Mijn eigen vriendin, Jessica de Abreu, geboren en getogen in de Bijlmer. Ze heeft hier om de hoek op de Openbare School Bijlmer gezeten en heeft bijna letterlijk moeten vechten om als enige zwarte meisje in de N&T VWO klas haar diploma te halen.

Nu heeft ze:

niet 1,

niet 2,

maar 3 master diploma’s van de universiteit. Maar het heeft extra moeite gekost vanwege het racisme van leerkrachten op die school. En ze is niet de enige.

Als we kijken naar de arbeidsmarkt..

Meer dan 70% van de wijk heeft een ‘niet-westerse achtergrond’ maar als je naar de andere kant van het spoor loopt, bij de kantoren van de ING’s, de ABN AMRO’s en andere multinationals dan zijn de kantoren spierwit!

Dan hebben we het nog niet over de woningmarkt. Door gentrificatie dreigt een traditionele zwarte wijk witgewassen te worden.

Als we kijken naar de politie is etnisch profileren en politiegeweld ook hier een probleem. Hier uit het archief heb ik een document uit de jaren ’70. Ik citeer uit de Volkskrant 1977:

Het lijkt een ritueel te zijn om Surinamers te mishandelen.

We keken vol afschuw naar maar hier in Nederland hebben wij onze eigen George Floyds. Een bekend geval is maar vorige maand nog is er in Zwolle een zwarte man, net als Floyd, met buitensporig geweld door de politie gearresteerd en omgekomen.

Vanavond wordt hij herdacht in Zwolle..

Er werd geklaagd dat tijdens een globale pandemie, de Coronacrisis, zo veel mensen op de Dam stonden. We stonden daar omdat racisme een globale pandemie is, die al 400 jaar zwarte mensen het leven kost! En het werd tijd dat de regering en wij als samenleving opstaan om hier een einde aan te maken!

Te lang, heeft de zwijgende massa zich stilgehouden.

Te lang, hebben zwarte mensen zich ingehouden en beledigingen en vernederingen geslikt en zich koest gehouden om de vrede te bewaren.

Te lang hebben witte mensen weggekeken, racisme gebagatelliseerd en het oogluikend toegestaan.

Maar die tijd is voorbij.

White silence is violence.

Als je je mond houdt ben je onderdeel van het probleem!

We snappen dat het soms niet makkelijk is, want we zien wat er gebeurt als je je fel uitspreekt tegen racisme.

We zagen het afgelopen week bij . Tijdens een uit het hart gegrepen speech op de Dam zei hij: ‘Als ik een zwarte piet zie trap ik hem hoogstpersoonlijk op z’n gezicht.’

Kick Out Zwarte Piet staat als een blok achter en naast Akwasi.

Het is onze missie om deze racistische karikatuur op een vreedzame manier uit de Nederlandse traditie te trappen. We heten Kick Out Zwarte Piet maar in de 5 jaar dat we bestaan is er nog NOOIT geweld vanuit ons gebruikt. [..]

We zijn in de Bijlmer.

In de jaren ’80 en ’90 was er een groep die heette:Zwarte Piet is Zwart Verdriet’

Zwarte piet is een vorm van geweld waar zwarte mensen al decennialang mee worden geconfronteerd en vernederd. Er is ook al decennialang een strijd gaande tegen dit symbool van institutioneel racisme. 

Maar we zijn nu meer strijdbaar dan ooit. 

Ik wil dat we gezamenlijk een belofte doen aan de volgende generatie.

Dat zij deze strijd niet hoeven te voeren. Dat zij niet in de kou:

 in Gouda,

in Dokkum,

in Rotterdam,

in Meppel,

in Eindhoven,

op al die plekken hoeven te gaan demonstreren met het risico gearresteerd te worden,

met pepernoten bekogeld te worden, of in de media als terroristen afgeschilderd te worden. 

 

Onze generatie gaat de strijd afmaken.

Dus wanneer Mark Rutte -na decennialange strijd van zwarte mensen tegen zwarte piet- eindelijk zegt dat hij van gedachten is veranderd maar er niks aan kan doen, dan zegt hij eigenlijk dat hij meer om zijn politieke belangen geeft dan om de levens en ervaringen van zwarte mensen. Zo lang Rutte geen actie onderneemt tegen zwarte piet kunnen we constateren: ‘Mark Rutte does not care about black lives’.

 

Dan wil ik eindigen met een boodschap voor de jeugd in de Bijlmer:

Als je in deze wijk als zwart kind of kind met een migratieachtergrond opgroeit, heb je meerdere obstakels om te overwinnen. Je kan te maken hebben met racisme, seksisme, homofobie en ook nog eens de vooroordelen over de wijk. Maar laat deze dag een revolutie in jouw denken teweegbrengen. Denk aan de woorden van Anton de Kom, die zei:

 

“Geen volk kan tot volle wasdom komen dat erfelijk met een minderwaardigheidscomplex belast blijft"

Wij schudden met deze demonstraties en manifestaties het koloniale denken van ons af. We gaan meer van ons zelf houden, we gaan elkaar opbouwen, we gaan elkaar motiveren, we gaan elkaar inspireren.

We Are Black

We Are Beautiful

We Are Smart

We Are Strong

We Will Rise

We Will Win!

We Will Kick Out Zwarte Piet!

We will Kick Out Racism!

Dank u wel

Mitchell, thank you!

Bless