Lauryn

Lauryn Hill, SUPERSTAR

Afgelopen zaterdag trad niemand minder dan the one and only Miss Lauryn Hill op in Ahoy Rotterdam. Na jarenlang van het podium te zijn verdwenen en 25 jaar na de release van haar album The Miseducation of Lauryn Hill stond ze er als nooit tevoren.

Een uurtje later dan gepland. Mensen werden ongeduldig, sommigen gingen zelfs naar huis. Forgive them father for they know not what they do.

Maar het is really their loss, want Ooh-la-la-lalalalalala wat was ze het wachten waard. Een prachtige vrouw en briljant muzikant kwam met voltallig orkest op het podium en ze schitterde als de Superstar die ze altijd is geweest.

Helaas is niet iedereen zich bewust van haar grootheid. Ook het aanwezige reggae- en dancehall publiek leek haar niet helemaal op waarde te schatten. Het lijkt alsof we haar downfall meer omarmden dan haar resurrection. Blacklisted by some.

Als mensen haar naam noemen van haar naam gaat het meestal over haar vermeende belastingontduiking en de bijbehorende jailtime. Haar mental health issues, moeizame relaties en verslavingsproblemen.

Tja, Lauryn is only human. Maar wanneer we haar muziek beluisteren dan kan je er niet omheen, zij is een ware artiest. Haar muziek is een mixture; hiphop meets soul, meets reggae, meets scripture.

En wanneer je haar teksten hoort, don’t mistake this for just a simple song.

In de afgelopen jaren heeft ze zichzelf duidelijk ge-re-educate. Want de woorden die ze 25 jaar geleden al schreef, lijkt ze nu ook echt te leven. En we kunnen leren van haar woorden. Want die schreef ze voor ons allemaal. Om de miseducatie en deception die in allerlei systemen zijn ingebed niet zomaar te accepteren. Waar we het nu hebben over het dekoloniseren van ons denken, zong zij toen al over the paid authority made a priority to deceive the majority.

25 jaar geleden, I was just a little girl en begreep nog niet de helft van waar ze het over had toen. Maar 25 jaar later, staan we nog steeds voor dezelfde uitdagingen.

Lauryn Hill was misschien tijdelijk uit het veld geslagen, maar ze is terug, beter dan ooit. Even when you`re gone you can still be reborn. Maar het is ook aan ons to wake up and rebel tegen de misery of iniquity. Gezamenlijk, want the answer, it is in us: All we need is dedication. Ik zou hier nog zoveel van haar lyrics neer willen leggen, maar ik raad je aan om ze zelf tot je te nemen. Niet alleen door te luisteren naar haar muziek, maar door de woorden echt tot je door te laten dringen.

Omdat ze later begon, ging ze ook langer door. De organisatie probeerde haar een paar keer af te laten ronden, maar als een ware diva en een ware artiest helemaal in haar element, wuifde ze de man meerdere keren weg. Ze was daar om een show te geven en dat deed ze en HOE! Respect is just a minimum. Ik heb genoten van Lauryn Hill in al haar pracht.

Wat mij betreft come again, come again! Dan misschien in een kleinere zaal met betere akoestiek en een meer intieme sfeer. Maar please, come again. Come again!

Nathalie Nede

Nathalie Nede

Redacteur

Nathalie Nede is redacteur bij AFROMagazine.nl.

Daarnaast is ze raadslid in Arnhem voor ChristenUnie