Stem BIJ! BLM, Colorism, Halfcast, dubbelbloed, Mixed

If you can't beat them, join them...

Mezelf vandaag betrapt op een corrupte inborst. Als ik miljardair zou zijn geweest, had ik in de afgelopen weken alle zwarte jongeren van Nederland Zoomwise, chatwise, via Insta, Twitter  of anderszins lastiggevallen. Tien euro per persoon, voor elke 'zwarte stem'. Ik zou tijdschriften, kranten en praatprogramma's hebben omgekocht, om toch vooral Sylvana Simons zoveel mogelijk aan het woord te laten. Ik zou American-style,  petjes, T-shirts en autobussen beplakt hebben met: "Stem op BIJ1...!

Bij gebrek aan cold cash, dan maar zo:
Ik vrees werkelijk dat als wij deze keer niet massaal op een gekleurde partij stemmen, al die demonstraties, al die praatgroepen en actiegroepen, met name in het afgelopen jaar sinds George Floyd, praktisch voor niets zijn geweest. Wij roepen allemaal al jaren: "Er moet meer kleur in de politiek..." Zelfs enkele witte mensen in de politiek roepen soms al om meer kleur. "You can't beat the system. But if you can't beat them, join them"..........Als wij deze keer niet stemmen in grote getale en niet van ons laten horen, zal geen enkele groep in Nederland ons nog serieus nemen. Wij onszelf al helemaal niet. Witte talkshows zullen om het hardst roepen, dat onze BLM - beweging niets voorstelt, want nu hadden we eindelijk de kans en nóg zit Simons niet in de tweede kamer. En dan hebben ze nog gelijk ook. Dit is echt onze kans, de eerste in eeuwen tijd om mee te doen en vertegenwoordigd te worden in een witte regering. Wij kunnen volgende week het verschil maken, wereldnieuws maken......ik ben nooit een activist geweest, ik durf niet tussen de ME met grote enge honden te staan of tegenover steengooiende, extreem-rechtse groepen te roepen dat ik Zwarte Piet niet vind kunnen.
Maar ik kan wél stemmen. En deze keer is het anders dan voorgaande jaren. Ben ik bewuster dan voorgaande jaren: er is een zwarte stem, deze keer luid genoeg om gehoord te worden. Om kippenvel van te krijgen, zo spannend. Opgewonden en vol inspiratie ga ik de komende week in. Ik geloof in ons.

Op social media zie ik bezwaren tegen BIJ1 voorbijkomen, vanwege het vaccinatie-standpunt. BIJ1 is voor vaccinatie.
BIJ1 zal niet genoeg macht krijgen om ook maar iets te veranderen aan het vaccinatieprogramma. Landen om ons heen werken nu al aan een vaccinatiepaspoort, als jij ooit nog dit land uit wil voor vakantie of familiebezoek overzee, heb je uiteindelijk tóch een vaccinatie nodig. Sylvana Simons zal wél genoeg macht hebben om iets te doen aan het standaard lagere schooladvies voor kinderen van kleur, het wel- of niet instand houden van Zwarte Piet en de zichtbaarheid van Afro Nederlandse mensen en zij zal ons een stem geven.
Schreef het al eerder, maar wij kunnen voor de verandering daadwerkelijk gaan regeren. 
Als nu eindelijk de complete Bijlmerbevolking, desnoods kruipend naar die stembus gaat.

Dat we de internationale pers halen:" Ongekende aardverschuiving in politiek Nederland". Voor het eerst in de geschiedenis van ons kleurrijke Nederland, zal een partij van kleur gaan meeregeren. Ik verwacht dat na het tellen van de stemmen, Nederland op zijn grondvesten zal staan te schudden. In elke witte talkshow, verbijsterd kijkende witte Hollanders schuimbekkend, hoofdschuddend in ongeloof, witte politicie en andere hotemetoten, die zullen blaten over de zwarte gemeenschap, die voor de verandering zich eindelijk écht heeft doen laten gelden. Ik kan niet wachten. Wij kunnen dit!

Ma 15, di 16 en wo 17 maart 2021, mag je stemmen voor een vertegenwoordiging van jouw belangen in de tweede kamer.De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. Wel handig als jouw stem daarbij zit. 

Dit is onze kans om geschiedenis te schrijven. Om niet meer tot in den treure te hoeven demonstreren. Om te smeken gehoord te worden. Altijd weer moeten uitleggen wat racisme is, dat het werkelijk bestaat en dat het giftig is. Deze keer kunnen wij met een simpel formuliertje invullen, een revolutie starten die ongekend is. Het zal ongetwijfeld guur en koud zijn op de stemdagen.Zo'n dag waarop je liever binnen blijft. Deze keer niet..Deze keer moeten we opstaan en waarmaken wat wij altijd roepen: Ik ben er! Als je nooit gestemd hebt, ga dan nu. Dit is je kans om het politieke landschap te verkleuren. Voor onze kinderen, hun toekomst. Opdat geen enkel kind van kleur ooit nog afgerekend wordt op die kleur. Dat onze kinderen nooit meer zullen denken:" laat maar, mijn stem is toch niets waard". Dit kunnen wij in een dag veranderen. Laten we het nu dan ook eindelijk maar eens doen. Stem. Wij zijn groots. Tijd om dit te laten zien. Stem.

Zodra ik miljardair ben, stuur ik dat tientje alsnog......

Sjo Velland, Sjolanda,auteur,columnist, Afro- Nederlandse schrijfsters in Amsterdam, Afro-Magazine-Sjo

Sjolanda Velland

Columnist

Sjo (1964) heeft jarenlang gewerkt als zangeres en actrice in binnen- en buitenland. Inmiddels heeft ze zich weer gevestigd in haar geboortestad Amsterdam.  Ze schreef drie jaar columns voor MUG Magazine en later voor het feministisch tijdschrift Lover. Op 19 juli 2019, publiceerde ze haar eerste roman, 'De erfenis van een getint meisje.'

Oprichter van de facebookpagina: Afro- Nederlandse schrijfsters, een laagdrempelige, gender neutrale site, waar schrijftalent wordt aangemoedigd werk te publiceren. Op de site kan men makkelijker in contact  komen met uitgeverijen, redacteuren, correctoren en andere Afro-Nederlandse schrijvers of aanbieders van schrijfworkshops.

Sjo heeft een man, een kind, twee katten en een fulltimebaan bij de gemeente Amsterdam. En meestal een goed humeur.