Beauty Equality

Door

Beauty Equality is een campagne gericht tegen huidbleken oftewel skinbleaching. De oorsprong van deze campagne bevindt zich toen de oprichtster van Socratisch.nl vrouwen vanuit Ghana en Nigeria had getraind die begonnen te spreken over huidbleken en hoe veel vrouwelijke Afrikaanse diaspora hun huid bleekten.

Na verdieping in dit onderwerp bleek dat vrouwen uit India en andere landen uit Azië hier aan meedoen. Ook in landen als Amerika vindt het gretig aftrek. Het Eurocentrische schoonheidsbeeld (witte huid, stijl haar en smalle neus) wordt als standaardschoonheid neergezet en een donkere huidskleur als ‘vies’, ‘ouderwets’ en ‘onaangepast’.

Bewustwording wordt gecreeërd door onderzoek te doen: momenteel wordt er onderzoek naar gedaan door wereldwijd vragenlijsten te verspreiden. Ons doel is om 100 vragenlijsten ingevuld te krijgen zodat het probleem in kaart kan worden gebracht. Deze vragenlijsten worden geanalyseerd en op basis van deze informatie wordt een informatief boek uitgebracht. De vragenlijsten zijn in elkaar gezet door Sarita Bajnath (voorzitter).

Tevens hebben wij een facebookpagina waar wij aandacht vragen voor huidbleken en de gevolgen ervan. Doelstelling is om mêmes te maken op basis van wetenschappelijke artikelen die wij onderzoeken om educatie te geven via social media. FB: Twitter: 

Wij geloven dat iedereen, van elke huidskleur mooi is en dat dat uitgedragen mag worden. Veel vrouwen ondervinden stigma hierdoor omdat je met een donkere huid vaak problemen krijgt met schoonfamilie of het vinden van werk. Naast deze sociaal-maatschappelijke problemen zijn er ook gezondheidsproblemen aan verbonden zoals kanker, vitiligo maar ook psychosociale zoals verslaving aan huidbleken.

Steun krijgen wij onder anderen van dr. Henk Menke, dermatoloog die zich hier 25 jaar voor heeft ingezet. Tenyl Codfried helpt met het wetenschappelijke onderzoek en is een ware rechterhand bij Beauty Equality.

Meedoen of steunen? Like en deel ons Twitter en FB of doe mee in ons bestuur en mail naar: socratisch.nl@gmail.com Of vul dit  in. Dit kost je slechts 5 minuten.

Sarita Bajnath is oprichter van socratisch.nl