African dishes. https://www.pxfuel.com/en/free-photo-qneua

Werk mee aan een kookboek met recepten uit de Afrikaanse keuken

Armoedebestrijdingsorganisatie INclusion verzamelt tien gerechten uit verschillende landen in Afrika, die zullen worden gepubliceerd in een kookboek, waarmee zij meer donateurs wil aantrekken die haar campagne ondersteunen om een basisinkomen te verstrekken aan 350 mensen in Oeganda. “We zoeken internationale restaurants of koks die een recept willen delen. Of mensen van Afrikaanse afkomst die in Nederland wonen en lekkere gerechten kennen uit hun land,” zegt de stichting in een bericht naar AFRO Magazine, waarin het vraagt dat wij een oproep doen naar koks en keukenenthousiasten van Afrikaanse afkomst. 

INclusion:

Welke inzet we vragen van de deelnemers? De titel van je gerecht; uit welk land, welke streek het komt, een toelichting op wat het is, wanneer het gegeten wordt, een foto van het gerecht en in een paar stappen het recept toegelicht. Dus: hoe maak je het?”

De organisatie maakt met de recepten een kookboek, waarin de naam van de deelnemer wordt vermeld; of desgewenst de naam van het restaurant van de deelnemer en een link naar de website van het restaurant. Alle deelnemers ontvangen tien boekjes om zelf uit te reiken in hun omgeving. “Wij verzorgen ook foto’s en publicaties op social media wanneer het boekje uitkomt én rondom de kookchallenge die we in het najaar uitvoeren,” schrijft de stichting.

De campagne loopt tot 31-6-2023. De kookboekjes worden ook daarna nog gebruikt; mensen kunnen hem bestellen bij INclusion, waarbij de winst naar Oeganda gaat. "Bij veel goede doelen bereikt maar 6 procent van het geld de mensen die het het meest nodig hebben. INclusion streeft ernaar 90-95 procent van alle donaties naar Oeganda te sturen"

Afbeelding

INClusion logo

De organisatie zegt op haar website dat zij het onrecht van chronische armoede duurzaam en structureel wil bestrijden, door actieve solidariteit tussen mensen wereldwijd mogelijk te maken en de vervulling van ieders levensbehoeften zeker te stellen met een onvoorwaardelijk inkomen. “Er is genoeg te eten op de hele wereld, maar helaas is het niet goed verdeeld. In het westen betalen mensen een vermógen om in een bijzonder sterrenrestaurant te kunnen eten. Terwijl in de armste streken van de wereld mensen hun kinderen amper één maaltijd per dag kunnen geven.  Voedsel is een primaire levensbehoefte, en iedereen zou voldoende te eten moeten hebben. INclusion wil deze ongelijkheid aanpakken,” zegt de stichting.

Zo verstrekt zij een basisinkomen aan de allerarmsten, bijvoorbeeld in Welle, een gemeenschap in Oeganda waar alle 350 inwoners een basisinkomen krijgen. “Niet alleen nu, maar voor zeven jaar lang, onvoorwaardelijk. Dit geeft mensen de tijd en de gelegenheid om een bestaan op de bouwen. Er hoeft niks te worden terugbetaald,” benadrukt het persbericht. 

INclusion werkt met de Universiteit van Groningen, die bijvoorbeeld de resultaten van het project in Oeganda onafhankelijk onderzoekt. 

Het kookboek met Afrikaanse gerechten is onderdeel van een campagne ‘De Karige Keuken’ die verbinding, gelijkwaardigheid en solidariteit moet stimuleren. Daarin organiseert INclusion bijvoorbeeld nog andere activiteiten, zoals het geven van kookworkshops bij Rotary's en verenigingen en er komt een campagne op Social Media met een Kook Challenge: een mooie maaltijd maken met een beperkt budget of beperkte ingrediënten. Voor die Challenge zoekt de organisatie ook nog koks die willen meewerken aan de workshops.

“In onze maatschappij is er veel belangstelling voor eten en koken. Samen koken is een mooie manier om andere culturen te leren kennen. Daarnaast stemt de campagne ‘De Karige Keuken’ tot nadenken. Het heeft als kerngedachte: met weinig middelen kun je toch een mooie maaltijd bereiden."

Meedoen met het kookboek en de challenge? Neem contact op met Moniek Rouweler: moniek@inclusionworldwide.org of 06-18208533