VS plaatst vrijheidsstrijder Harriet Tubman op $20 bankbiljet

Nou, dit is groot nieuws.

Harriet Tubman, de zwarte vrouw die slavernij in de Verenigde Staten had ontsnapt en daarna andere tot slaaf gemaakten hielp te ontsnappen, wordt het nieuwe gezicht van de US$20 biljetten.

Tubman vervangt President Andrew Jackson. Minister van Financien Jack Lew doet later vandaag de aankondiging; naast de aanpassing van het US$20 biljet, komen er ook veranderingen op de briefjes van US$5. Ook op deze biljetten zullen leiders van de burgerrechtenbeweging prijken.

Harriet Tubman staat bekend als een prominente actor in de Underground Railroad, het netwerk van smokkelroutes in de 19e eeuwse Verenigde Staten, waarlangs ontsnapte tot slaaf gemaakten de zuidelijke staten konden ontvluchten en een veilig heenkomen konden zoeken in noordelijke staten, of anders in Canada waar ze vrij waren.

Volgens schattingen hadden tegen 1850 wel 100.000 mensen de gevaarlijke reis met de Underground Railroad naar het Noorden gemaakt langs de onderduikadressen en andere faciliteiten die in het bezit waren van sympathisanten van de abolitionistische beweging.

Tubman, die zelf ook de slavernij ontvlucht was, maakte naar verluidt 13 trips naar het Zuiden en bracht wel 70 mensen naar hun vrijheid langs de "ondergrondse treinbaan". De iconische vrijheidsstrijder overleed in 1913 op 93-jarige leeftijd. 

Tubman kreeg de meeste stemmen (33.6%) tijdens een enquête die werd uitgevoerd vorig jaar door Women on 20s, een online groep die campagne voert om vrouwen op Amerikaanse bankbiljetten te krijgen.

Wanneer Tubman op de biljetten zal verschijnen is nog niet bekend.