Afbeelding

VN onderzoeker Verene Shepherd ontvangt nog steeds haatmail uit Nederland

Verene Shepherd, de Jamaicaanse VN onderzoeker die zich in 2013 uitsprak tegen zwarte Piet, ontvangt nog steeds haatmail van Nederlandse pro-pieters.

Tijdens een lezing die ze afgelopen zondag gaf in Kingston, Jamaica, in het kader van de Internationale Dag van de Mensenrechten, vertelde ze dat er een tijd was dat ze wel 80 emailtjes per dag ontving, vaak doorspekt met hatelijke, racistische taal. “Er kwamen nadat ik me had uitgesproken tegen zwarte Piet, zoveel mails binnen dat mijn email account bij de universiteit twee jaar lang moest worden gesloten, want het deed de servers crashen,” zei ze.

Ze vertelde dat ze nog steeds belaagd wordt via de email en liet een aantal slides zien van berichten -sommige van nog geen twee maanden geleden-, en van gedokterde foto’s waarin zij als zwarte Piet werd uitgebeeld, en de Obama’s en de voormalig Franse Minister van Justitie Christiane Taubira -die werd geboren in Frans Guyana- als apen.

“Ik ben in goed gezelschap,” grapte ze, maar haar publiek kon er niet om lachen; uit de zaal gonsde het van de schok dat mensen zulke racistische mails met zulke foto's naar haar toestuurden.

Professor Shepherd, die werkt aan de Mona Campus in Jamaica van de University of the West Indies, kreeg de pro-pieters en racisten tegen zich, toen ze zich in 2013, als voorzitter van de VN Working Group on People of African Descent, uitsprak tegen zwarte Piet.

Ze noemde zwarte Piet een voorbeeld van racisme en een 'een terugkeer naar de slavernij in de 21ste eeuw'. 'Wij verwerpen het idee dat zwarte Piet gewoon een leuke, vrolijke man is. De manier hoe zwarte Piet wordt neergezet is een stereotype. Misschien dat men bij het ontstaan van het Sinterklaasfeest nog niet bewust was van het feit dat mensen van Afrikaanse afkomst hier problemen mee zouden kunnen hebben. Maar we leven in de 21ste eeuw. Als mensen van Afrikaanse afkomst aangeven zich gediscrimineerd te voelen, dan is het tijd om te praten over verandering.'

Gedokterde foto's waarin Shepherd als zwarte Piet werd uitgebeeld en de Obama’s en de voormalig Franse Minister van Justitie Christiane Taubira -die werd geboren in Frans Guyana- als apen.

Haar mening over het feest is niet veranderd. "In Nederland hebben ze dit zwarte pietenfeest, dat eigenlijk een kinderfeest zou moeten zijn, maar dat dient om kinderen al op jonge leeftijd racisme aan te  leren," vertelde ze haar publiek zondag.