Afbeelding

Remember Statia Tracing Our Origins poster gathering 26 maart

St. Eustatius onderzoekt eigen verborgen verleden: aftrap voorouderproject "Remember Statia: Tracing Our Origins" op 26 maart

De St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance houdt op dinsdag 26 maart 19:00 uur plaatselijke tijd de kick-off van het project "Remember Statia: Tracing Our Origins" in de openbare bibliotheek op Sint Eustatius.

Het is een openbaar evenement waar mensen binnen kunnen lopen en vragen kunnen stellen over het project. Ook wordt de vorig jaar bij 2Doc.nl en het Movies That Matter Filmfestival bekroonde documentaire "A Story of Bones" vertoond. 

Op 2, 3 en 4 april verzorgen twee medewerkers van het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis een workshop op het eiland over relevante archiefbronnen voor de Bovenwinden en hoe te zoeken in de archieven. Op 10 en 17 april geeft educator en schrijver Marvin Hokstam, die lang als journalist op buureiland Sint Maarten heeft gewerkt, twee workshops over hoe je een persoonlijk verhaal kunt schrijven met de informatie die je over je voorouders hebt gevonden. Er kunnen maximaal 35 mensen deelnemen aan het programma, op locatie in St. Eustatius of online.

Onderzoek naar en herinterpretatie van gemarginaliseerde geschiedenis

Marvin Hokstam voerde in 2020/22 het vergelijkbare project Memre uit met de Surinaamse gemeenschap in Nederland:

De Zwarte gemeenschap heeft een schat aan niet vertelde verhalen. Naast slavernij, marginalisatie en ontbering zit onze geschiedenis vol met grootse verhalen, van heldendom, liefde en ondernemerschap. 

Zwarte mensen hebben ook een geschiedenis van voor de slavernij en van na de slavernij, met verhalen die voortleven in de mondelinge overlevering van de gemeenschap. Deze verhalen zijn eeuwenlang genegeerd door de Eurocentrische geschiedschrijving. Veel Zwarte mensen zijn zich niet bewust van de rijkdom aan materiaal in archieven die wachten om ontdekt te worden en omgezet te worden in boeiende verhalen over onze voorouders."

Onze geschiedenis heroveren en herschrijven

Projectleider op St. Eustatius en voorzitter van de Alliance, Kenneth Cuvalay:

"Het is belangrijk om de namen van onze voorouders uit archiefbronnen te halen en ze bekend te maken om zo het narratief om te keren.

Onze voorouders waren niet alleen ''slaven''. Het waren mensen!; mensen met een naam, een gezicht, een beroep, een verhaal.

Ze kwamen uit verschillende landen van het Afrikaanse continent, ze hadden kennis, waarden en tradities. Ze overleefden de misdaden en gruwelen van de Middle Passage; onze voorouders leven virtueel in ons.

Er bestond ook een grote vrije zwarte gemeenschap in St. Eustatius waar we weinig over weten. We moeten onze voorouders uit de vergetelheid halen. Eeuwenlang waren zij anoniem, cijfers in documenten, figuranten in de geschiedenis van de kolonisator, terwijl het in feite onze voorouders waren die voor een groot deel de Amerika's opbouwden."

Cuvalay legt verder uit. "Deelnemers hoeven niet per se hun hele stamboom eeuwen terug te onderzoeken," "Je kunt bijvoorbeeld ook je verhaal schrijven over iemand die heel inspirerend voor je is geweest." De Alliantie kijkt erg uit naar de resultaten van het project en vertrouwt erop dat de verhalen het hart en de ziel van de wilskrachtige Statiaanse gemeenschap zullen vastleggen, met heldhaftige walvisjagers, meester-kleermakers, timmerlieden, vroedvrouwen, kunstenaars, muzikanten, genezers, leraren en wat dies meer zij. De Alliantie bereidt zelf een speciaal eerbetoon voor aan Statia's eigen "Congo Man", de heer Eric Henriquez, die in november 2023 is overleden."

Over het project

De Open Oproep van het Mondriaan Cultuurfonds over het Nederlands Herdenkingsjaar Slavernijverleden financiert het project gedeeltelijk. Als je wortels hebt in Sint Eustatius en afkomstig bent uit de Afrikaanse (diaspora) gemeenschap, ben je welkom om mee te doen. Opgeven kan via https://bit.ly/statia-ancestors of via de website http://www.steustatiusafrikanburialground.org. Alle verzamelde verhalen worden gepubliceerd op Afro Magazine (.nl in het Nederlands en .EU in het Engels) en daarnaast via een kunstvorm herverteld.