Afbeelding

memre

Project Memre | Met AFRO Magazine op jacht naar verhalen die de geschiedenisles negeerde

AFRO Magazine opent in januari 2022, samen met lezers, de jacht naar onvertelde verhalen uit de Afro Nederlandse geschiedenis. En er zijn nog tien plekken beschikbaar.

Het platform, dat in 2015 werd opgericht voor nieuws en opinies uit de Afro gemeenschap waar de mainstream media vaak aan voorbijgaat, start komende maand met een traject dat teruggrijpt naar verhalen uit het verleden waar de geschiedenisboeken aan voorbijgaan.

Wij zijn geboeid door de onvertelde verhalen. Dat is onze journalistieke niche; Iedere journalist vindt het spannend om breaking news te brengen, op jacht naar het nieuwe verhaal dat nog niemand anders weet. Dat doen wij bij AFRO Magazine al regelmatig, omdat de mainstream media veel over onze gemeenschap laat liggen.”

Met het project Memre gaan we nu op jacht naar het oude verhaal waar nog niemand van weet. De Zwarte gemeenschap heeft daar een onaangeroerde schatkist aan. Ons slavernijverleden bijvoorbeeld was niet alleen maar kommer en kwel; er zijn uit die periode ook heel veel heldendaden en andere verhalen te vertellen. Zo buig je het narratief om. Daar is AFRO Magazine voor opgericht.”

Er zijn reeds 10 mensen geselecteerd die allemaal een verhaal uit hun familieverleden willen onderzoeken, als onderdeel van het project Memre.

Het mediaplatform is op zoek naar nog 10 mensen uit de AFRO gemeenschap, die geïnteresseerd zijn om een verhaal uit hun verleden uit te pluizen. De deelnemers krijgen in januari een cursus en begeleiding in digitaal archiefonderzoek van een ervaren onderzoeker. Daarna krijgen zij van een schrijfdocent een schrijfcursus en begeleiding.

De artikelen die uit dit traject komen worden dan gepubliceerd op de website van AFRO Magazine. Tevens komt er een kunstonderdeel, waarin de verhalen worden uitgebeeld in kunstobjecten.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door een email te sturen naar info@afromagazine.nl.

Deelname aan Project Memre is gratis.

De criteria voor deelname zijn dat de geïnteresseerden afkomstig moeten zijn uit de afro gemeenschap uit één van de (voormalige) koloniën en dat deelnemers vooraf een verhaal hebben dat ze willen uitzoeken; een aanknopingspunt.

rofZo wil één deelnemer een voorliefde van haar grootmoeder verder uitpluizen; een andere is geïnteresseerd in wat er precies met haar familie gebeurde rond de afschaffing van de slavernij. Weer een andere wil duiken in hoe één voorvader zijn achternaam zo wijdverspreid kreeg op de Caribische eilanden.

AFRO Magazine oprichter Marvin Hokstam wil onderzoeken hoe het leven was op de plantage waar zijn voorouders in de slavernij op zwoegden en die zij na de afschaffing van de slavernij overnamen.

bigi bonHet project wordt ge-managed door stichting Bigi Bon, de parapluorganisatie waartoe AFRO Magazine behoort. Bigi Bon voert meerdere projecten uit die te maken hebben met de Afro-gemeenschap, waaronder een boekenclub voor jongeren in Amsterdam Zuidoost, de OZOSchool in de zomer en een schrijfwedstrijd. Deelname aan de schrijfwedstrijd is trouwens nog mogelijk.


Project Memre wordt uitgevoerd met subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

fcp