Schrijfworkshop van Clark Accord Foundation helpt schrijvers hun vuurstof vinden

Door Mariam Lo Fo Wong

“Wat doe je? Ga je door je angst heen of blijf je buiten op je erf scharrelen? “, vroeg Etchica Voorn aan haar cursisten van de schrijfworkshop van de Clark Accord Foundation. Voorn was één van de gastdocenten in het najaar van 2019. Naast Chris Polanen, hoofddocent en schrijver van de Waterjager hebben ook Timo Bruijns en Rashid Novaire een gastles verzorgd.

Voorn is met haar Nederlandse moeder en Surinaamse vader deel van twee culturen; ze is een dubbelbloed. Met groene ogen in een goudkleurig gezicht. Haar krulletjes dansen op het geluid van haar stem. Het is alsof er op haar hoofd voelsprieten zijn die als antennes het universum aftasten.  

De schrijfster heeft de persoonlijke zoektocht naar haar identiteit gebundeld in haar debuutroman Dubbelbloed ; die werd in juni 2018 beloond met de Opzij Literatuurprijs.

Ze weet intuitief wat de groep nodig heeft. Haar begroeting is dan ook raak. “Hallo schrijvers! Ga goed zitten, want we hebben maar twee uur. Iets minder, want jullie zijn laat!” zegt ze streng maar met een warme blik. Voorn heeft een missie. In deze les wil de schrijfster de groep transformeren van innerlijke twijfel tot doelgericht schrijversschap. Ze begint met het filmpje van Jan Geurtz over het touw en de slang. Over de man die bang was om zijn huis binnen te gaan omdat hij in het donker een stuk touw voor een slang aanzag. Hij leefde net zolang op zijn erf totdat hij het aandurfde om zijn angst te ontmoeten.

Voorn moedigde de ontluikende schrijvers aan om naar binnen te gaan en de bron voor het schrijven te ontdekken. Ze noemt het Vuurstof. Vuurstof vind je door dicht bij jezelf te blijven. Voorn betoogde: “Durf te kijken naar je angst en je zelfafwijzing. Het weglopen van pijnlijke delen in jezelf brengt je verder weg van het deel dat volmaakt is. Wanneer je je bezighoudt met wat anderen van je denken, leef je niet in je huis.”

De Volkskrant van 19 mei 2019 vertelt dat Voorn bij het schrijven van haar biografische roman haar eigen gestuntel tegenkwam. Er huisde diep van binnen bij haar het gevoel van niet genoeg zijn. De zoektocht door haar angst naar volmaaktheid leverde vuurstof voor het schrijven van Dubbelbloed, vertelt ze. Op zaterdag 15 februari 2020 start een nieuwe serie schrijflessen van de Clark Accord Foundation voor iedereen die wil kennismaken met het schrijverschap en de reis naar woorden. Deze serie staat onder leiding van Karin Lachmising. Lachmising is schrijver, dichter en toneeltekstschrijfster. De serie van zes keer wordt gegeven in het weekend College Amsterdam. De kosten zijn 125 euro.


Aanmelden en meer informatie: info@karinlachmising.com