Regard Noir

Pepr presenteert met Holland Festival drie filmproducties gecureerd door Angélique Kidjo

De carrière van de uit Benin afkomstige zangeres Angélique Kidjo staat in het teken van bruggen bouwen tussen verschillende culturen, muziekstijlen en generaties. Kidjo, die ook UNICEF-ambassadeur is, zingt onder meer over de dreigende klimaatcrisis en over belangrijke sociale thema's, zoals raciale ongelijkheid. Pepr presenteert met Holland Festival drie filmproducties die door haar zijn gecureerd: Regard Noir, Above Water en Africa's Great Civilizations.

Regard Noir en Above Water van actrice en filmmaker Aïssa Maïga zijn van 1 tot en met 8 mei exclusief te zien op Pepr. Africa's Great Civilizations gepresenteerd door Henry Louis Gates Jr is op 3 mei gratis te zien via deze link met code HFxPepr522 (graag delen met geïnteresseerden).

Regard Noir
Regie: Aïssa Maïga

Aïssa Maïga is een in Senegal geboren Franse actrice, regisseur, schrijver, producer en activist. Voor Regard Noir interviewt zij professionals uit de film en televisie-industrie over hun ervaringen. Aan het woord komen regisseurs en acteurs, onder wie Ryan Coogler, regisseur van de film Black Panther, en Ava DuVernay, regisseur van o.a. 13th en Selma en oprichter van ARRAY. In alle gesprekken staat het gebrek aan meerstemmige representatie op het witte doek centraal.

Afbeelding

Above Water
Above Water 

Above Water Regie: Aïssa Maïga
Above Water van regisseur Aïssa Maïga volgt de twaalfjarige Houlaye, uit Tatis, Niger. Ze loopt elke dag kilometers om water te halen. Tweehonderd meter onder de oppervlakte blijkt zich echter een waterbron te bevinden die hun voorstellingsvermogen ver te boven gaat. Houlaye's tante Suri overtuigt een NGO om een waterput te bouwen in het dorp. Dit project belooft een nieuw leven voor deze mannen en vrouwen die, zonder het te weten, altijd op water hebben gelopen.

Africa’s Great Civillizations 
Presentator: Henry Louis Gates Jr
De bekroonde filmmaker en Harvard-academicus Henry Louis Gates Jr reist door heel Afrika om de epische geschiedenis van het continent te verkennen.

Afbeelding

Henry Louis Gates Jr
Henry Louis Gates Jr

In de zesdelige serie Africa’s Great Civillizations bespreekt Henry Louis Gates Jr de historie van het Afrikaans Continent. Van het ontstaan van de mensheid tot aan het einde van de 20ste eeuw. Hij maakt een reis door duizenden jaren van geschiedenis, van de ontstaansgeschiedenis van het continent, kunst, literatuur en samenlevingen tot aan het millennium.

Gates Jr: ‘Toen de eerste mensen uit Afrika migreerden, waren ze niet alleen, ze droegen iets in zich mee, en dat heeft zich in de loop van millennia langzaam ontwikkeld. Het was cultuur', zegt Gates in een interview met The New York Times. En: 'Afrika gaf ons de blauwdruk van de beschaving zelf, waarmee de bewering dat Afrikanen geen geschiedenis hadden voordat de Europeanen arriveerden, grondig werd weerlegd.

Afbeelding

pepr

Meer op Pepr

Pepr is samenwerking tussen Picl en Full Color Entertainment waar films van Zwarte filmmakers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora centraal staan. Het online platform wordt ondersteund door partners die het belangrijk vinden dat er meer cultureel verschillende verhalen in film te zien zijn, waaronder Black Achievement Month, vrouwenplatform Black Ladies Talk, en de deelnemende Picl-theaters.

Momenteel zijn onder anderen de drieluik van regisseur Cindy Kerseborn, Jinn van Nijla Mu'min en het befaamde Daughters of the Dust van Julie Dash te huur op Peprfilms.nl