Afbeelding

Online filmvertoning Kologo Power op online televisiekanaal van Le Guess Who?

Van 13 t/m 15 november 2020 presenteert Le Guess Who? het online televisiekanaal LGW ON, dat wereldwijd gratis te bekijken is. Een van de programma's die te zien is op LGW ON is de documentaire Kologo Power over de levendige muziektraditie in de Ghanese stad Bongo.

In de Ghanese stad Bongo, aan de noordelijke grens met Burkina Faso, wordt een bijzondere muziektraditie beoefend. Lokale muzikanten organiseren er ‘Man Power’, akoestische optredens als een genezingsritueel waarin contact wordt gezocht met voorouders. Met behulp van zang, hoorns, kologo’s (een soort tweesnarige luit) en percussie raken beoefenaars en toeschouwers in een trance en het ritueel gaat soms wel de hele nacht door.

Muzikant Arnold De Boer (The Ex, Zea) komt regelmatig in Bongo en nodigde filmmaker Nick Helderman uit deze bijzondere culturele traditie vast te leggen. De documentaire Kologo Power is een portret van deze culturele gemeenschap,  gerepresenteerd door muzikanten als King Ayisoba, Atamina en Ayune Suule.

Kologo Power is zaterdag 14 november om 5.45 uur en zondag 15 november om 19.35 uur te bekijken via on.leguesswho.com.

Verder zijn op het televisiekanaal o.a. te zien: de nieuwe productie Reports from Other Continents, waarin mensen van over de hele wereld in korte videoreportages actuele ontwikkelingen rondom kunst, cultuur en muziek in hun lokale gemeenschap delen; en de muziekdocumentaire Sun Ra: A Joyful Noise, over de legendarische kosmische jazzmuzikant Sun Ra. Kijk voor de volledige tv-gids op on.leguesswho.com/guide.