Nieuw boek over liefde tijdens slavernij opgedragen aan heldhaftige Bijlmenaar

Schrijver Don Sijmor presenteert op 1 juli zijn boek Kodyo en Mofina, dat vertelt over de slagen van de slavernij, maar ook over de liefde die de pijn wegnam. “Het is een bijzonder boek, geschreven met een ander perspectief binnen de Surinaamse cultuur,” zegt de schrijver in een persbericht.

De presentatie van Kodyo en Mofina vindt plaats in het Theater Zuidplein in Rotterdam. Gastheer is acteur Howard Komproe.

“Kodyo en Mofina is het verhaal dat zich afspeelt tijdens het einde van de slavernij. Kodyo is de kleinzoon van een belangrijke ‘granman’, een Marron dorpshoofd. De jongeman was geboren in vrijheid en hij woonde in het dorp Granokomau. Hij hield van wandelen in het bos, en zoals vele jongens van zijn leeftijf was hij koppig. Wat de ouderen in het dorp hem ook vertelden, zijn wil was zo sterk als ijzer,” zegt het persbericht.

Na het plotselinge overlijden van zijn opa, ziet Kodyo het even niet meer zitten. In plaats van in de voetstappen te treden van zijn grootvader, vertrekt hij naar het bos om het verdriet, de pijn en de leegte die zijn granman heeft achtergelaten, te verwerken.

Enkele mijlen verder leeft Mofina, een vrouw van Inheemse afkomst. Mofina is anders dan een ieder in haar dorp. Ze kan zich niet tot nauwelijks identificeren met haar dorpsgenoten. Haar situatie wordt lastiger wanneer dorpshoofd Ma Ontunadai haar helaas niet kan vertellen waar Mofina vandaan komt, ondanks dat hij haar heeft opgevoed. Langzamerhand verzamelt Mofina de puzzelstukjes van haar achtergrond, die haar zowel pijn doen als levenslessen geven.

Don Sijmor, zelf van Surinaamse komaf, is altijd geïnteresseerd geweest in zijn eigen cultuur, achtergrond en tradities. Als Don erover vertelde ging hij er altijd helemaal in op. En dat bleek een poos geleden ook al weer, toen Don bezig was met het schrijven van een aantal verhalen voor zijn boek Kodyo en Mofina. Hij kon zich er zo inleven dat het wel leek alsof hij er zelf bij was. Deze ervaring motiveerde hem om er een echt samenhangend verhaal van te maken, dat anderen ook zouden kunnen lezen en kunnen ervaren.

Sijmor is de kleinzoon van Willem ‘Pa Sem’ Sijmor, bekend van café ’t Groentje in Groeneveen in de Bijlmer. Pa Sem werd in 1994 nog geeerd omdat hij na het neerstorten van een El Al Boeing op 4 oktober 1992 met gevaar voor eigen leven een jongetje redde uit een brandende flat. Door zijn reddingsactie liep Pa Sem zware brandwonden op aan hoofd, arm en benen.

Don Sijmor draagt zijn boek op aan zijn opa. “Pa Sem zei altijd: “Als je iets wilt in het leven, moet je ervoor vechten en het niet zomaar laten gaan. Daarom draagt ik dit boek op aan mijn heldhaftige grootvader.”