Mo Hersi wordt eerste zwarte comedian met oudejaarsconference

 BewustinBeeld.NU)Mo Hersi wordt de eerste zwarte comedian in Nederland met een oudejaarsconference. De 33-jarige in Ethiopië geboren comedian die als ex-vluchteling naar Nederland kwam, komt in december 2018 met een voorstelling die hij noemt "EGO”. Die zal anders zijn dan andere oudejaarsconferenties," zegt hij. 


Hersi. “Het is een mooie combinatie van cabaret, spoken words en muziek.” Hersi hoopt zijn stad Almere er voorgoed op de kaart mee te zetten. “Het is de mooiste stad van Nederland”.


Hij vertelt dat het hem verbaasde dat een oudejaarsconference anno 2018 “nog nooit is gedaan door een comedian van kleur in Nederland”.

Hersi: “Dat is vreemd, want er is genoeg aanbod in Nederland. Howard Komproe heeft in 2014 wel een nieuwjaar-conference in Toomler Amsterdam gehouden, maar er was nog niet eerder een oudejaarsconference door een zwarte comedian gedaan.”  

Hij vervolgt: “Vele grote namen zoals Jandino Asporaat, Jörgen Raymann, Roué Verveer, Murth Mossel, Najib Amhali, Fuad Hassan, Ali B, Eric van Sauers, Soundos El-Ahmadi, Jasmine Sendar en Jetty Mathurin... nog geen van hen heeft dit gedaan.”

Hij gaat naar eigen zeggen “al deze mega sterren nu voor”.  Hij vervolgt met een knipoog: “Dat past ook helemaal bij de naam van de voorstelling: EGO.”

Net als elke traditionele oudejaarsconference komen gebeurtenissen aan bod in de zijne. “Wat ik anders doe, is mijn verhaal vertellen vanuit mijzelf; een Afrikaanse Almeerder met een veel te groot ego.” Hij wil theaterbezoekers daarbij op komische en inspirerende wijze met zijn wereld verbinden. 

Hersi werd als comedian bekend als ‘The Messenger’, met zijn voettocht van 800 kilometer door Nederland. Daarnaast is hij ambassadeur voor Vluchtelingenwerk Nederland en Ambassadeur diversiteit van de Vierdaagse Nijmegen. Hersi zet zich graag in voor meer verbinding en diversiteit in Nederland. “Hoe meer culturen met elkaar delen, hoe rijker we Nederland samen kunnen maken.”

In augustus start de repetitie van EGO; eind december gaat de conference in première. Daarna gaat Mo Hersi door Nederland toeren om “Almere met heel Nederland te verbinden”.