Mo Hersi klaar voor zijn eerste oudejaarsconference EGO

“Ik ben er helemaal klaar voor!”, zegt Mo Hersi. De Afrikaanse Almeerder houdt als eerste zwarte comedian een oudejaarsconference in Nederland. Zijn voorstelling ‘EGO’ is op zaterdagavond 29 december in KAF, aan de Esplanade in Almere.

Deze oudejaarsconference is “anders dan andere”, vertelt Mo Hersi. “Het is een mooie combinatie van cabaret, spoken words en muziek.” Net als elke traditionele oudejaarsconference komen gebeurtenissen uit het afgelopen jaar aan bod.


"Ik vertel mijn verhaal vanuit mijzelf, en dat maakt het anders, Want ik ben een Afrikaanse Almeerder met een veel te groot ego.


Afgelopen jaar was een succesvolle periode voor Hersi: zo ging zijn documentaire ‘Wat spreek jij goed Nederlands’ in première, richtte hij een internationaal wandelgezelschap voor de Vierdaagse op: het WorldTeam; én trad hij 52 keer op de Parade met de voorstelling ‘Escape Room’.

Nooit eerder gedaan

Het verbaasde hem dat een oudejaarsconference anno 2018 “nog nooit is gedaan door een comedian van kleur in Nederland”. Hersi: “Dat is vreemd, want er is genoeg aanbod in Nederland. Howard Komproe heeft in 2014 wel een nieuwjaar-conference in Toomler Amsterdam gehouden, maar er is nog niet eerder een oudejaarsconference door een zwarte comedian gedaan.”  Hij vervolgt: “Vele grote namen zoals Jandino Asporaat, Jörgen Raymann, Roué Verveer, Murth Mossel, Najib Amhali, Fuad Hassan, Ali B, Eric van Sauers, Soundos El-Ahmadi, Jasmine Sendar en Jetty Mathurin... nog geen van hen heeft dit gedaan.” Mo Hersi gaat naar eigen zeggen “al deze mega sterren nu voor”. Met een knipoog besluit hij: “Dat past ook helemaal bij de naam van de voorstelling: EGO.”

De 33-jarige Mo Hersi is in Ethiopië geboren en is als ex-vluchteling bekend geworden als ‘The Messenger’ en verbinder van Nederland met zijn voettocht van 800 kilometer door Nederland. Daarnaast is hij ambassadeur voor Vluchtelingenwerk Nederland en ambassadeur diversiteit van de Vierdaagse Nijmegen. Hersi zet zich graag in voor meer verbinding en diversiteit in Nederland. “Hoe meer culturen met elkaar delen, hoe rijker we Nederland samen kunnen maken.”