Kinshasa Now

Kinshasa Now | Een virtual reality fictiefilm over straatkinderen

Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten, vertoont, voor het eerst in België, de virtual reality fictiefilm Kinshasa Now van Belgisch regisseur Marc-Henri Wajnberg, een virtuele reis in de voetsporen van de straatkinderen van Kinshasa. Deze VR-ervaring wordt verrijkt door zaalteksten, foto's en video's die de context scheppen waarin deze filmproductie het licht zag.

Kinshasa Now, de eerste virtualrealityfilm van de cineast, ging in première op het filmfestival van Venetië in 2020 als onderdeel van de competitie VR Expanded, het Virtual Reality-programma van het festival. De film werd later vertoond op een dertigtal filmfestivals en won een vijftiental internationale prijzen.

Tijdens de filmvertoning op 24 januari organiseert Bozar ook een talk waarin regisseur Marc-Henri Wajnberg in gesprek gaat met de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba, Lambert Mousseka (kunstenaar en directeur van Espace Masolo in Kinshasa), Serge Amisi (voormalig kindsoldaat en straatkind en nu auteur en poppenspeler) en andere artistieke en culturele persoonlijkheden uit Kinshasa die met straatkinderen werken. Ayoko Mensah (programmator Afropolitan) modereert het debat.

Het doel van het debat is om standpunten te vergelijken en te verrijken. Waarom blijft dit fenomeen toenemen in de Congolese hoofdstad? Hoe mobiliseren kunstenaars en de culturele sector zich om een aantal kinderen te helpen? Wat moet er gebeuren om dit ernstige probleem op te lossen en welke rol kan een film als Kinshasa Now spelen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die tijdens deze debatavond aan bod komen.

De avond wordt geopend met een optreden van Precy Numbi, een kunstenaar uit Kinshasa.

Wajnberg, die in 1983 het Belgische productiehuis Wajnbrosse Productions oprichtte, wenst met deze film een stem te geven aan straatkinderen en het publiek te sensibiliseren over deze thematiek.

Kinshasa NowKinshasa, een megalopolis met 17 miljoen inwoners, telt steeds meer kinderen die op straat moeten overleven. Wajnberg behandelt deze realiteit in vier van zijn films: Kinshasa Kids in 2012, Enfants sorciers, Kinshasa in 2014, Kinshasa Now (VR-film) in 2020 en I am Chance in 2022.

In 2013, na het maken van Kinshasa Kids, realiseerde ik me dat het publiek geïnteresseerd was in het onderwerp van straatkinderen. Ik besloot virtual reality te gebruiken als een nieuw filmmedium om een meeslepende ervaring te creëren en het gevoel van nabijheid bij de kijker te vergroten. Zo werd de film Kinshasa Now in 2020 geboren" 

De taal van de film en van de avond is Frans. 

Info & Tickets