Afbeelding

Francis Kinyanjui + models

Francis Kinyanjui (rechts) en twee modellen in kleding van verschillende Keniaanse designers

Keniaanse fashion desginers slaan de handen ineen

Wat hebben Akiba Studios, Bonkerz NRB, Peni Mbili, Crafted Nairobi, Metamorphisized, Kenyan Raw en Nairobi Nnoize met elkaar gemeen? Je kunt al deze merken vinden bij LukuStore.nl Home of Afro Streetwear Culture.

Oprichter van LukuStore en LukuRadio, Francis Kinyanjui wil streetwear merken uit Kenia vertegenwoordigen en een internationaal platform geven. “Kenia en Afrika in het algemeen worden internationaal gezien niet uitgelicht. Met dit project wil ik de potentie van Afrikaanse jeugd ontdekken. Ik wil het huidige narratief veranderen.”

Zaterdag 20 april was Francis in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, om zijn platform en deze Keniaanse kledingmerken te presenteren. Dit museum heeft een kleine tentoonstelling over Afrikaanse stoffen en mode. De tentoonstelling is georkestreerd door gastconservator Odilia Okonga.

Afbeelding

Lukustore clothing
LukuStore Kleding

Het doorgaans witte gepensioneerde publiek begreep de boodschap van Nairobi Nnoize niet. Volgens een oudere dame in het publiek leek het door de wapens op de kleding alsof geweld wordt verheerlijkt. Francis legde uit dat de wapens symbool staan voor de donkere kant die Nairobi kent, net als elke stad. Daartegenover staan de bloemen, die de schoonheid van de stad uitbeelden. Dat is wat designer James Kagima beoogde: “Het is een representatie van de schoonheid en de duisternis van Nairobi. De collectie is geïnspireerd door deze co-existentie.”

Francis waardeerde het commentaar uit het publiek omdat het een gesprek startte en dat is wat hij hoopt te doen. Dat is ook wat James Kagima wil benadrukken: zijn mode gebruiken om authentieke Keniaanse verhalen aan de wereld te vertellen.

De andere designers gebruiken hun mode ook om statements te maken. Bonkers NRB heeft bijvoorbeeld een collectie genaamd Hasira Hasara. Een Swahili spreekwoord wat betekent: ‘waar er boosheid is, is verlies’. Dit merk promoot good vibes en wil een lach op je gezicht toveren. En Daudi O, oprichter van Metamorphisized, wil de schoonheid van Keniaanse jeugdcultuur en de kracht van wereldwijde connectie vieren door zijn contemporary fashion.

Van Nairobi naar de Wereld

Voor Francis gaat dit project niet alleen over mode. “We hebben ook voor duurzaamheid door spaarzaamheid en hergebruik van materialen. Om merken zoals Nairobi Nnoize te zien pionieren, is prachtig!”

Kenyan Raw Shoe
Kenyan Raw schoen

De schoenen die de modellen droegen zijn ook duurzame mode. De schoenen zijn gemaakt door Kenyan Raw, onderdeel van Ogiro Street Fashion Kenya. Deze getalenteerde groep van modeontwerpers brengen duurzame mode in praktijk door materialen te hergebruiken. De schoenen zijn gemaakt van het materiaal van oude sneakers. Francis concludeert: “Voor mij draait het om evolutie.”

LukuStore en de kledingmerken verbinden mode en duurzaamheid, stijl en gesprek, Nairobi en de wereld.

Afbeelding

LukuStore.nl
LukuStore.nl