Jonge filmmakers produceren "De Kroon" tegen stereotypering van afro haar

[video: https://m.youtube.com/watch?v=7tTIl2WJCx0]


Robin Ramos (20 jaar) en Kymani Ceder (19 jaar), schreven na de racistische uitspraken bij het programma Bubbels&Gloss over Afro haar, een gedicht als positieve representatie door, van en voor Afro Nederlanders. De Kroon is een poëtische vertelling over de relatie van Afro-Nederlanders met hun haar.

"Wij hebben dit gedicht verfilmt naar aanleiding van een studie opdracht met als thema ‘familie’. Wat betekent familie voor ons? Wij hebben als invalshoek ‘black hairstyles’ gekozen, omdat deze historisch gezien in verscheidene stammen een gemeenschap impliceert en tot vandaag de dag een manier is om in contact te staan met de voorouders, naast het vlechten een handeling is die in zwarte gezinnen erg herkenbaar is en haar een biologische familie relatie heeft."

“Hiermee borduren we voort op de Natural Hair movement die zichtbaarder is in Amerikaanse context. Met deze film bevrijden we ons als het ware van de ketenen van stereotypering van afro haar op de dag na Bevrijdingsdag,” schrijven ze.

De filmmakers zeggen dat hun film werkt op een paradoxale dekoloniale manier als een tijdmachine die je mee op reis neemt langs de nalatenschap van deze haar traditie en verbind als een vlechtwerk het heden en verleden met elkaar. De film is een re-enactment van de geschiedenis gespeeld door Afro-Nederlanders van het heden: Hoe ervaren Afro-Nederlanders hun identiteit nadat er een fysieke vervreemding plaats gevonden heeft van het continent Afrika? Hoe verhouden zij zich nu tot hun haar? En hoe verhouden wij als Afro-Nederlandse filmmakers ons tot deze film?

Aan deze korte film hebben zo'n 80 mensen aan meegewerkt, waaronder verscheidene Bekende Nederlanders als Veronica van Hoogdalem, Digitzz, Sylvana Simons, Clarice Gargard en Guillermo Babel.