Inzamelingsactie om afro-jongeren naar Black Panther te brengen zoekt meer donaties

Een inzamelingsactie om zoveel mogelijk jongeren uit de afro gemeenschap in Amsterdam Zuidoost naar de Black Panther superheldenfilm te brengen, is goed onderweg. "Ik ben blij om te kunnen melden dat we na vier dagen crowdfunding al bijna 1300 euro hebben opgehaald en dat het vrijwilligersteam vol zit. De aanmeldingen voor kinderen lopen binnen," vertelt initiatiefnemer Glenda van Duivenvoorde.

De intentie is om op 17 februari een zaal in Pathe Arena te vullen met afro jongeren. Let us come together and make this happen!" roept de initiatiefnemer op.

Het idee voor de crowdfundingsactie vormde zich enkele weken geleden. "Mijn interesse werd gewekt door een nieuwsbericht uit Harlem, New York; Fredrick Joseph had een crowdfunding-campage gestart om $10.000 op te halen voor de kinderen van de Boys & Girls Club of Harlem. Kinderen uit hgezinnen met lage inkomens en criminele wijken. De crowdfunding werd zo'n succes dat hij uiteindelijk meer dan $40.000 opgehaald heeft en vier keer zoveel kinderen mee kan nemen naar de film," vertelt Van Duivenvoorde. "Dit verhaal is in mijn hoofd blijven spoken; Ik moest er iets mee doen of in ieder geval de kans wagen." 


Ze vertelt dat ze specifiek koos voor jongeren van afro komaf omdat de wereld al deccenia lang de witte Batman's, Superman's en Spiderman's  voorgeschoteld krijgt. "Dit is het moment om onze kinderen te laten zien dat ook zij superhelden kunnen zijn. En dat onze heritage; Afrika, zeer rijk is. Wakanda, het fictieve land in de film, is geinspireerd door verschillende landen in Afrika. Wakanda is rijk aan grondstoffen, heeft sterke legers en bovenal een rijk en gelukkig volk. Dat is het beeld wat de jeugd moet meekrijgen over Afrika. Onze geschiedenis start niet bij de trans atlantische slavernij. Wij waren ooit kings en queens!" zegt ze trots.


Pathe Arena  was bereid mee te gaan in het project en maakte een zaal voor 280 personen beschikbaar, inclusief popcorn en drankjes.

Het initiatief richt zich op kinderen tussen 12-16 jaar van afro-europese komaf.  "Omdat de film vanaf 12 jaar toegankelijk is, en omdat de kinderen tussen deze leeftijdsklasse vaak nog geen bijbaantje hebben om zelf een kaartje te kunnen kopen," verklaart de initiatiefnemer.

De nadruk ligt op kinderen uit gezinnnen met lage inkomens omdat de ouders vaak niet de financiele middelen hebben om deze kinderen een leuk dagje uit te geven.

Pathe maakt de zaak beschikbaar tegen het regulier tarief. "Waarom niet gratis? Omdat het belangrijk is om de ticketverkoop voor deze all black cast, all black production te boosten! Het moet duidelijk worden dat er wel degelijk een markt is voor deze films in Nederland. Plus draagt het bij aan de internationale cijfers en maken we zo samen deze film tot een succes."  

Van Duivenvoorde vertelt dat donaties nog welkom zijn, via de crowdfunding site. "De kosten per kind zijn 15,50 euro. In totaal willen we 4,340 euro ophalen, om op iedere stoel in de zaal een kind te krijgen. We zijn ook nog in gesprek met sponsors die hun professionele diensten willen inzetten om meer geld te genereren. En we zijn op zoek naar een sponsor die de kinderen na afloop wellicht nog een warm broodje zou willen aanbieden. ," zegt ze.