Grootschalige samenwerking Afrovibes, iAfrica Film Festival, Korzo en Het Nationale Theater

Afrovibes Festival, iAfrica Film Festival, Korzo en Het Nationale Theater presenteren samen een festivalprogramma waar op inspirerende wijze dans, muziek, film, performance art en fotografie samenkomen. Met ‘fragile freedom’ als festivalthema laat het programma het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Korzo Theater en Het Nationale Theater (locatie Theater aan het Spui) veranderen in levendige ontmoetingsplekken voor de (inter)nationale gasten, artiesten en het publiek. 

AFRICAN ARTS FEST - KORZO THEATER - 6 t/m 8 oktober

Het programma start op 6 oktober in Korzo met het African Arts Fest. Op vrijdag en zaterdag kan het publiek genieten van een divers en geëngageerd programma. iAfrica Film Festival programmeert de documentaire serie Afripedia, waarin meeslepende en persoonlijke verhalen van visionaire filmmakers, muzikanten, modeontwerpers, fotografen en culturele activisten te zien zijn. Afrovibes toont drie dansvoorstellingen waaronder Sac au Dos over de herinneringen aan de burgeroorlog en genocide in 1998 in Congo,

Pig Headed uit Zuid-Afrika dat een provocerend statement geeft over macht en DE-APART-HATE waarin we een blik krijgen in de huidige machtsstructuren van Zuid-Afrika. Korzo programmeert twee concerten: van de Brusselse groep Black Flower, die niet meer weg te denken is uit het world-jazzcircuit en van Moh! Kouyaté uit het West-Afrikaanse Guinee. Met tomeloze energie en een boodschap van verbroedering brengt Kouyaté lekker in het gehoor liggende nummers.

Op zondag 8 oktober brengt iAfrica Film Festival controversiële en inspirerende speelfilms, documentaires, korte films en animaties uit o.a. Burundi, Democratische Republiek Congo, Nigeria, Burkina Faso, Rwanda, Senegal, Kenia, Ghana, Gabon en Zuid Afrika. De diversiteit van het filmprogramma werpt een interessante hedendaagse blik op Afrikaanse filmmakers, culturen en samenlevingen die wellicht bij bezoekers hun perspectief over Afrika zal veranderen.

AFROVIBES – HET NATIONALE THEATER: THEATER AAN HET SPUI - 8 en 9 oktober

In Theater aan het Spui staan twee dansvoorstellingen gepland van Afrovibes. Zondag 8 oktober staat in het teken van dans en mode met de voorstelling In a World full of Butterflies, it takes Balls to be a Caterpillar .... Some Thoughts on Falling.

De voorstelling bestaat uit twee danssolo’s uitgevoerd door de Congolese danser Elisabeth Tambwe en danser /choreograaf Eric Languet uit Réunion. Butterflies was eerder te zien in het Market Theatre in Johannesburg, bij Festival d’Automne/Theatre de la Bastille en Tanzquartier Wien. Aansluitend is de Lady Africa Fashion Show. De fashionshow is gericht is op Afrikaanse, alledaagse mode en brengt modellen en real life modellen samen op de catwalk.

Op maandag 9 oktober volgt het urban dansprogramma rondom JONGA (kijken), een coproductie met DOX in Utrecht en Jazzart Dance Theatre in Kaapstad. Deze avond wordt samen met het Haags HipHop Centrum omlijst met een spetterend randprogramma.