Elaisa van der Kust

Elaisa van der Kust, geboren in Amsterdam en oud-danseres van Untold, zal door de corona-maatregelen helaas niet haar kunsten kunnen laten zien tijdens de African Diaspora Performing Arts Festival (ADPAF) deze Black History Month. Maar haar inzettingsvermogen en de boodschap die zij wilde overbrengen, kan je niet onder tafels of stoelen schuiven.

Empowerment!
Dat is the keyword van de ADPAF, zegt ze. “Het is voor mij belangrijk om mensen vanuit het continent Afrika en mensen van de Afrikaanse diaspora bij elkaar te brengen. We moeten elkaar omarmen, empoweren en elkaars culturen beter leren kennen.”

Hier moest ik wel een beetje zoeken naar de empowerment en die community kind of vibe. Maar ik zie wel dat we echt de goede kant op gaan!”

De bedoeling was ook om met deze voorstelling misvattingen over Afrika de wereld uit te helpen. Voor Elaisa was het proces van ADPAF belangrijker dan het eindproduct. “De uitwisseling van culinair, cultuur, overeenkomsten en het delen van verhalen was belangrijk. Helaas is het volledig product niet tot stand gekomen. Ik had ook liever meer jongeren in het proces betrokken, zodat we nog meer
kennis over elkaar zouden krijgen.”

Het was voor haar ook een belangrijke ontwikkeling om te weten waar haar voorouders vandaan komen. Dus besloot ze ook om zelf onderzoek te doen. “Mijn vriend is Senegalees en ik vind dat het belangrijk is dat we onze verschillen kunnen erkennen, maar ook kunnen omarmen. Senegal is bijvoorbeeld niet hetzelfde als Zuid-Afrika. En dat wilde ik ook verwerken in ADPAF.”

Elaisa heeft in het verleden gewoond in New York en daar heeft ze ook genoeg verschillen gezien met Nederland: “De Black community vibe is daar letterlijk on top. Hier moest ik wel een beetje zoeken naar de empowerment en die community kind of vibe. Maar ik zie wel dat we echt de goede kant op gaan!”