Afbeelding

Ferdinand Ralf

De Winti Agenda van Ferdinand Ralf verkrijgbaar bij Amazon

Hij noemt zichzelf heel bescheiden een “Winti sympathisant en belangstellende”, benadrukt dat hij geen ingewijde of deskundige is in de AfroSurinaamse religie, en toch is Ferdinand Ralf wel de eerste persoon die een Winti Agenda uitgeeft. “De Winti agenda voor 2024 is nu verkrijgbaar via Amazon,” adverteert hij trots in een persbericht .

Ik hoop met de samenstelling en uitgifte van de Winti agenda, de schroom omtrent de eigen Surinaams Afrikaanse religie te doen afnemen.”

Hij vertelt over Winti. “Het is een religie ontstaan in Suriname met wortels vanuit Afrika. Tot het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw, was het bij wet verboden om de winti religie uit te oefenen, terwijl er aan andere geloofsovertuigingen geen strobreed in de weg werd gelegd. Daarnaast werd via beeldvorming de Winti behoorlijk beklad. Het zou afgodisch zijn, behoren tot het heidendom enzovoorts. Dit allemaal heeft wel zijn weerslag gehad. Winti ging ondergronds, werd beleden op verafgelegen plekken en tot heden werkt de smet uit het verleden nog steeds door. Men spreekt er besmuikt en niet openlijk er over. Nog minder openbaar bekennen dat je een Winti belijder bent.”

Ralf zegt dat de tijden gelukkig aan het veranderen zijn. “Er zijn radioprogramma’s en op YouTube zijn er diverse programma’s te beluisteren. Ook de jongeren krijgen meer aandacht voor de Winti religie en gaan er op onbevangen manier mee om dan de vorige generaties. Ook zijn er ondertussen voldoende boeken over Winti in de omloop, zodat men zich een beeld kan vormen wat de Winti religie eigenlijk inhoudt.”

Hij vertelt dat het bij hem als kind al begon.

Ik droomde heel veel over Afrika, slavernij, het Suriname van vroeger, overleden mensen enzovoort. Op vragen waarom ik dit allemaal droomde, kreeg ik als antwoord: ‘yu bere furu! Je hebt te veel gegeten!’ Maar de dromen bleven komen en zo kwam ik meer en meer in aanraking met Winti.’

Hij benadrukt dat de Winti agenda geen leerboek over Winti is, maar dat hij een steentje wil bijdragen om de schroom te overwinnen, door het openlijk toonbaar en verkrijgbaar te laten zijn. In de Winti Agenda is een literatuurlijst over Winti, diverse linken naar YouTube en radioprogramma’s, Afrikaanse schrijvers en filosofen, Kwanzaa en artikelen die ertoe doen voor de Afrikaanse en diaspora gemeenschap. 

De Winti agenda 2024 is verkrijgbaar bij Amazon als paperback in zwart wit en hardcover in kleur. 

 Ferdinand Ralf vertrok na zijn opleiding aan de zeevaart school in Suriname naar Nederland voor verdere studie.

“Ik kwam terecht in Vlissingen en behaalde al mijn rangen voor stuurman. Na mijn stuurmanperiode heb ik 15 jaar gevaren als kapitein. Tijdens deze vaarperiode heb ik mij ook ingezet voor een slavernijmonument in Middelburg. De onthulling daarvan was in 2005, drie jaar na het nationale slavernijmonument in Amsterdam. De focus is nu op een Kenniscentrum over slavernij in Middelburg."