Afbeelding

morrison

De kleine Morrisson

De kleine Morrisson van Neske Beks. Een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief.

Toni Morrison is de beroemdste vrouwelijke Zwarte schrijver uit de moderne literatuur. Ze schreef iconische boeken als The Bluest Eye, Song of Solomon en Beloved, en werd bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur. Iedereen is het er volmondig over eens dat ze prachtig schrijft.

Neske Beks

Toch ken ik geen schrijver over wiens boeken vaker wordt gezegd dat ze moeilijk zijn’. Morrison doet geen concessies aan de lezer – maar wanneer je haar écht leest, biedt ze een ongeëvenaard palet aan emotie en inzicht - Neske Beks

De kleine Morrison biedt nieuwe en ervaren Morrison-lezers een wegwijzer in haar oeuvre vanuit een Zwart perspectief. Beks laat zien dat Morrison in alles wat ze doet uitnodigt tot zélf kritisch nadenken over taal, macht, gender, ras, recht en onrecht en de betekenis van orale en geschreven verhalen. Het brengt de lezer zeer dicht bij de essentie van een Zwart, vrouwelijk schrijverschap – en nodigt uit tot diep (her)lezen van Morrisons uitzonderlijk belangrijke oeuvre.

Neske Beks is transdisciplinair kunstenaar. Ze schreef Echo, De Kleenex Kronieken en het kinderboek Sala & Monk. Ons samen. Ze is oprichter bestuurder van AS de Tank:  gilde/denktank voor Black, Indigenous, People Of Colour (BIPOC) (beeld)taalkundigen. Ze is dubbelbloed met Vlaamse, Senegalese, Afro- en inheems Amerikaanse roots.

De Kleine Morrison (ca 160 blz | ISBN 9789045047195) verschijnt op 9 februuari bij ATLAS CONTACT. Prijs: ca 15,99

Neske Beks geeft een aantal optredens over De kleine Morrison:

  1. Februari BijlmerPark Theater, Amsterdam
  2. Februari Savannah Bay, Utrecht. Aanvangstijd 20:00 (reserveren via info@savannahbay.nl)
  3. Februari Toni Morrison Day in Mino, Antwerpen
  4. Februari Concertgebouw Brugge. Aanvangstijd 11:00