Afbeelding

Fotoreportage de grote Onthulling OBA Oosterdok, 6 maart 2024

Fotoreportage de grote Onthulling OBA Oosterdok, 6 maart 2024 

De Grote Onthulling bij 25 jaar Koningin van Paramaribo

"De 33ste druk van de debuutroman van Clark Accord (1961-2011) is de bevestiging van het succes van de bestseller, die in het Duits, Fins, en Spaans is vertaald," zegt de Clark Accord Foundation in een bericht vandaag. "We wachten op de Engelse vertaling."

De foundation zegt dat Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar op 6 maart 2024 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) liet weten, dat de inspanning van de Clark Accord Foundation (CAF) haar doel waarmaakt. CAF is na het overlijden van Clark Accord opgericht door familie, vrienden en fans om ervoor te zorgen dat het gedachtegoed van Clark blijft bestaan.

Jaarlijks wordt er op de sterfdag van Clark Accord een evenement, de Clark Accord Lezing georganiseerd, in Suriname en Nederland waarbij ook een schrijfwedstrijd wordt uitgerold onder de titel Sori Yu Talenti (laat jouw talent zien) waarvan de winnaar een award ontvangt.

Schilderij van Clark Accord door Corrina Klaassens hangt in OBA
Schilderij van Clark Accord door Corrina Klaassens hangt in OBA

Dit jaar is de geboortedag 6 maart van Clark Accord aangegrepen door de OBA, want het is Boekenweek en dus een goede gelegenheid om hem te memoreren maar meer nog om een geschilderd portret te onthullen. Omdat zijn debuutroman vijfentwintig jaar geleden uitkwam werd het evenement ook meer luister bijgezet.

De Koningin van Paramaribo wordt nog steeds gelezen en verkocht naast andere titels van de schrijver. Het evenement van 6 maart 2024 kreeg de titel mee van “de Grote Onthulling” wat verwees naar het in bruikleen afstaan van het geschilderd portret van Clark door de CAF aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam wat plechtig gebeurde.

Kunstenares Corina Klaassens hoorde ten overstaande van het 240 koppen tellende publiek in de zaal dat haar kunstwerk van Clark Accord het enige schrijversportret is die in de OBA hangt. Anat Harel, programma-manager OBA, voegde er aan toe dat het portret daarom alleen al bijzonder is naast het feit dat niet eerder een schrijver met Surinaamse roots een dergelijk eerbetoon ten deel is gevallen in de OBA.

Zij plaatste dit schrijversportret van Clark in de rij van eerbetoon door middel van een vitrine met boeken van Hella Haasse en eentje met boeken van Harry Mulisch.

De Grote Onthulling werd een memorabele bijeenkomst met optredens en bijdragen van: Marian Markelo, Irma Accord, Juan Wells, Cheyenne Toni, Janice Deul, Vincent Soekra, Elik Lettinga, Tessa Leuwsha, Anat Harel, Mai- Ly Accord, Jessie Okonkwo en Corina Klaassens. Jeritza Toney sloot af met een kort gitaarspel en zang.

Na afloop konden de aanwezigen boeken kopen van Clark Accord en genieten van een Surinaams hapje en een drankje. Zie deze link voor een fotoreportage