Dag van de Veiligheid bij Weekend College A'dam Zuidoost

Op zaterdag 15 oktober houdt het Weekend College van het ROC van Amsterdam aan de Fraijlemaborg 135 van 11.00-15.00 uur de ‘Dag van de Veiligheid’, een evenement met workshops, gesprekken en presentaties over trends binnen jongerencultuur, het gevoel van veiligheid op school, op het werk en in de woonomgeving.

Het programma op de Dag van de Veiligheid biedt voor iedereen iets interessants; ex-inbreker Evert Jansen geeft op levendige wijze bewoners tips voor het voorkomen van inbraak, advocaat Don Ceder (Anti-Incasso) en rapper/activist Gideon ‘Gikkels’ Everduim ( Ctrl Alt Delete) geven tijdens een panelgesprek hun mening over etnisch profileren. Met Urban Art Now maken jongeren met hulp van een graffiti artiest een levensgroot kunstwerk.

Marktplaats
De Dag van de Veiligheid biedt een Veiligheidsmarktplaats waar verschillende organisaties die op het vlak van veiligheid en bewoners actief zijn zich presenteren zoals beveiligingsbedrijf Trigion en Participatie en Opbouwwerk Zuidoost, POZO. Kinderen en Jongeren Rechtswinkel (KJRW) geeft persoonlijk en kosteloos advies aan jongeren en hun ouders over juridische kwesties. Daarnaast is een serie kunstwerken gemaakt van wapens te zien; Dancando na pista, Pedindo Perdão en Dialoganda vallen onder de serie “Arts into Arms”, kunst gemaakt van wapens uit de oorlog in Mozambique in de negentiger jaren. De werken staan symbool voor de zinloosheid van wapens.

Succesvolle formule
Het Weekend College biedt projecten en huiswerkbegeleiding aan studenten uit Amsterdam Zuidoost in de leeftijdscategorie 12-18 jaar die voortgezet onderwijs volgen. “We vinden het belangrijk dat onze studenten meedenken, meedoen en meepraten over de dagelijkse realiteit van veiligheid in hun directe omgeving,” zegt Marvin Hokstam, Projectleider bij het Weekend College. Iedere zaterdag ontvangt de organisatie ongeveer 100 kinderen uit de buurt die vrijwillig komen voor onderwijsondersteuning. “Dit soort activiteiten als de Dag van de Veiligheid maakt onze formule succesvol. Kinderen uit Zuidoost komen in aanraking met onderwerpen die niet ver van hun bed liggen, maar die ze niet vaak aangeboden krijgen.”

Iedereen welkom
De Dag van de Veiligheid is voor iedereen toegankelijk en gratis. “Normaal gaan onze deuren dicht wanneer de studenten binnen zijn”, zegt Marvin Hokstam. “De onderwerpen workshops zijn zeker van belang voor het groter publiek. Bezoekers hebben de kans te zien wat kinderen in Zuidoost doen op een zaterdag wanneer ze eigenlijk vrij hadden kunnen zijn.”

Zie voor het volledige programma Facebook pagina Weekend College Amsterdam ZO.