Bulado

Buladó neemt je mee op reis

De Curaçaose film Buladó is openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2020

 Vliegende vissen verdrinken niet!

 

Buladó neemt je mee op reis. Niet naar de zonnige stranden en felgekleurde huizen op Curaçao, maar naar het ruige achterland. Waar de elfjarige Kenza (Tiara Richards) in één huis woont met opa Weljo (Felix de Rooy) en vader Quira (Everon Jackson Hooi). De mannen zijn elkaars tegenpolen en gaan op hun eigen wijze om met de stress van het leven en de dood. Weljo heeft verbinding met zijn roots, spiritualiteit en de diepere betekenis van het leven. Weduwnaar Quira vindt geesten onzin.

De verbinding tussen de mannen is hun liefde voor Kenza, een meisje dat zich steeds eenzamer voelt en de realiteit ontvlucht door op te gaan in haar droomwereld. Het zijn de ogen van Kenza die meer zeggen dan woorden. Emoties uitdrukken met een enkele oog blik is een kwaliteit van zwarte vrouwen die meesterlijk met hun ogen kunnen praten. Het Curaçaose geluid van afkeuring dat Kenzo maakt is universeel zwart: een grote tyuri!

De beklemmende stilte tussen de ruzies van Weljo en Quira raakt, maar ook de manier waarop Buladó gefilmd is, het camerawerk van Gregg Telussa, neemt je mee het landschap in; als een roofvogel die over de vlaktes vliegt. Het is alsof je aan de keukentafel zit bij deze kleine familie; iedere emotie voelt en de gezichtsuitdrukking van dichtbij ziet. Buladó nodigt je lichtvoetig uit stil te staan bij de tegenstellingen in jezelf; hoe je omgaat met je innerlijke gevecht tussen controle en loslaten. Ga mee op reis met Buladó en laat je raken!

 

Regie: Eché Janga | Scenario: Eché Janga, Esther Duysker | Producent: Keplerfilm – Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen | Camera: Gregg Telussa | Cast: Everon Jackson Hooi, Felix de Rooy, Tiara Richards, Chanella Hodge