Bon Bini 2 | Jandino tevreden met eindresultaat

Door

Op zondag 9 december ging Bon Bini 2 in première. Hoofdrolspeler Jandino Asporaat kwam met zijn familie omstreeks 15.00 uur aan bij Pathé Schouwburplein te Rotterdam waar zijn film voor het eerst te zien was. Ik was er namens AFRO Magazine en mocht hem even spreken. 

Vanuit het station is het maar enkele minuten lopen naar Pathé Schouwburgplein. Ik ben vroeg en wacht geduldig bij de rode loper.

De hectiek neemt gauw de overhand. "Jandino, Jandino", hoor ik iemand naast me roepen. Was het moeilijk samenwerken Jandino?" Hij is aangekomen. Je kan zien dat hij dit al jaren doet; de drukte overweldigt hem niet. Hij merkt me op, ziet dat ik er voor AFRO Magazine ben en kijkt mij met een glimlach aan.

Hoge lat

"Wat was moeilijker maken, Bon Bini  1 of twee?" Hij aarzelt. "Ik vond ze allebei leuk om te doen, maar het was wel moeilijk om de verwachtingen te overtreffen," begint hij, maar hij twijfelt zichtbaar. "Nee 1, Bon Bini 1 was zeker het moeilijkste om te maken. Na Bon Bini 1 was de lat heel erg hoog gelegd, maar ik heb bij beide films genoten."

Hij is dan ook tevreden over het eindresultaat.  "Natuurlijk was het hard werken, maar het was vooral heel erg leuk om te doen. De samenwerking was goed, iedereen heeft hard gewerkt en de film is geworden wat ik wilde", zegt hij.


 

Grote voorbeeld

Ik vraag hem wie zijn grote voorbeeld is. Hij trekt zijn twee kinderen voorzichtig naar zich toe, en drukt hen zachtjes tegen zich aan. Zijn dochtertje kijkt wat verlegen voor zich uit.  "Dit zijn mijn grote voorbeelden. Zij zijn mijn drijfveer geweest in heel veel dingen die ik tot nu toe heb bereikt,"

Asporaat is blij met het feit dat hij Bon Bini 2 heeft kunnen maken en ziet de film dan ook als een groot leerproces. "Ik vind zelf dat Bon Bini 2 beter heeft uitgepakt dan Bon Bini 1. Ik heb heel erg veel dingen geleerd en het was een voordeel dat ik al eerder een film heb gemaakt. Daarnaast hebben we ook veel meer budget gekregen dan bij de eerste film en heb je meer ervaring zodat je precies weet wat je moet doen."

Over de vraag welk personage hij het moeilijkst vond om te spelen, aarzelt hij geen seconde. Jandino: "In deze film speel ik zes rollen en ik moet eerlijk zeggen dat ik de Turkse personage het moeilijkst vond. Ik zag het als een uitdaging om voor die rol in zijn huid te kruipen, maar uiteindelijk was het spannend en tof om te doen en ben ik blij dat het gelukt is."

 


Aanwezigen

Rico verhoeven       Murt Mosel           Fajah Lourens         John Williams              Phi Nguyen     Alpha O. Barry
Fajah Lourens betreedt de rode loper samen met haar zoon. Ze zegt dat ze benieuwd is naar de film. "Jandino's humor ligt mij wel. Ik vind het  gewoon grappig om ernaar te kijken. Ik ben erg benieuwd", zegt ze.

"Buikspierpijn, buikpijn, dat zijn mijn verwachtingen," zegt John Williams.

Alpha Barry kan zich niet anders voorstellen, dan dat Bon Bini 2 goed in de smaak zal vallen. "De samenwerking was goed, de acteurs zijn gezellig. Het maken van de film was vooral leuk en een gezellig tijd. Dat is allemaal terug te zien in de film", zegt de acteur zelfverzekerd.


Succesvol met migratie-achtergrond

Rolf Sanchez, zelf een artiest en vriend van Jandino, heeft hoge verwachtingen van de film. Zal Bon Bini 2 beter uitpakken dan de eerste? "Ik hoop het, anders heeft hij een probleem!" zegt hij lachend, om snel eraan toe te voegen: "Ja wel, dat zit wel goed. Ook Bon Bini 2 wordt het helemaal."

Op de vraag of Jandino omschreven kan worden als een voorbeeld voor de jongere generatie met een migratie-achtergrond, zegt Sanchez resoluut: "Ja zeker, Jandino is zeker een voorbeeld voor de jonge generatie die er nu aankomt en die het moeiijk heeft. Ik weet dat dat moeilijk is, want ik ben zelf ook Dominicaans en ik heb gezien hoe het in de echte wereld gaat. Omhoog klimmen op de sociale ladder is niet makkelijk. Jandino heeft laten zien dat hij met niets kan uitgroeien tot iets groots. Ik ben super trots op hem. De jonge generatie kan zeker een les uit hem trekken." 


Relevantie saamhorigheid, inclusiviteit en pluriformiteit

Komediant Najib Amhali vindt dat zijn humor als comediant van Marokkaanse komaf niet veel verschilt dan die van Jandino. "Het is allemaal dezelfde soort humor. Waarom zou dat anders moeten zijn?"

Amhali bevestigt tegelijkertijd met zijn mening de relevantie van saamhorigheid, inclusiviteit en pluriformiteit binnen de theater en mediawereld. Amhali: "NIet alleen wij allochtonen hebben nodig; wij állemaal hebben elkaar nodig. We hebben allemaal één kleur, één hart en we leven allemaal op één wereld. Tenslotte zijn wij allemaal mens. Er is niet één soort dat beter is dan de ander of één soort die meer kan bereiken dan een ander. We moeten elkaar allemaal helpen. Alleen zo komen we er."

John Williams

John Williams is het ermee eens dat het moeilijker is om binnen te komen in de mediawereld als donkere persoon, maar ziet dat niet als handicap. "Als je ergens voor wil gaan, kun je alles bereiken. Dat geldt niet alleen voor donkere mensen, maar voor iédereen."


Bon Bini 2

Bon Bini 2 draait vanaf 9 december in de bioscoop.