Afbeelding

Anti-zwarte piet demonstranten krijgen terugbetaling advocaatkosten

"Ik ben super blij voor mijn medestrijders, broeders en zusters, van alle kleuren en komaf,” schrijft anti-zwarte piet demonstrant Jerry ‘Kno’Ledge’ Afriyie vandaag op zijn Facebook pagina.

Het was in reactie op een besluit van de rechtbank in Den Haag dat 49 van de anti-zwarte piet-demonstranten die in november 2014 massaal werden opgepakt bij de landelijke Sinterklaasintocht, hun advocaatkosten terugkrijgen. De demonstranten hadden daartoe verzoek ingediend.

Bij de landelijke Sinterklaasintocht in 2014 in Gouda arresteerde de politie vele tientallen demonstranten wegens openbare ordeverstoring. De demonstranten werden urenlang vastgehouden. In mei 2015 besloot de officier van justitie hen niet strafrechtelijk te vervolgen wegens gebrek aan bewijs. “Hoewel zij vreedzaam demonstreerden, mochten ze dat volgens de burgemeester niet in het centrum doen,” schrijft de burgerrechtenorganisatie Nederland Wordt Beter.

In een persbericht citeert de organisatie Willem Jebbink, advocaat van de 49 demonstranten: ‘De demonstratie werd door de burgemeester van Gouda en zelfs premier Rutte direct “verstoring van een kinderfeest” genoemd. Maar het hardhandig ingrijpen van de politie bleek de echte oorzaak van de verstoring. De beslissing van de rechtbank zal gemeenten en de politie inprenten dat vreedzame demonstranten niet zomaar kunnen worden opgepakt.’

Jebbink zegt dat wat de demonstranten nu krijgen, gaat om een schadevergoeding die op grond van het wetboek van strafvordering kan worden gevraagd. “We hebben ook smartengeld gevraagd voor de urenlange vrijheidsbeneming, maar de rechter verwees daarvoor naar de civiele rechter. De zaak krijgt voor de overheid dus misschien nog een verder financieel staartje.”

Jerry Afriyie, die zelf ook gearresteerd werd in Gouda, zegt dat dit allemaal niet voor hem geldt. “Ik moet ergens dit jaar voor de rechter verschijnen. Alleen blijven er zo weinig argumenten over waarom men mij apart moest oppakken, met alle gevolgen van dien,” zegt hij.

Ondertussen is hij desalniettemin blij voor de rest. “Echte warriors, stuk voor stuk.”