Amnesty kritisch over ethisch profileren bij politie

Nederland is de dans niet ontsprongen in een kritisch rapport van Amnesty International (AI), over mensenrechten wereldwijd.

In het “Jaarboek 2015-2016” dat vandaag uitkwam, zegt de mensenrechtenorganisatie dat het in Nederland schort bij de politie. “Nederland: etnisch profileren bij de politie en isolatie in vreemdelingen detentie,” somt de organisatie op. Het koninkrijk prijkt op een lijst met onder anderen landen als Burundi, China, Egypte, Mexico, Rusland, Saudi-Arabië en Syrië waar men het niet zo nauw neemt met mensenrechten.

"Mensenrechten wereldwijd onder vuur"

 ‘Miljoenen mensen lijden enorm door het handelen van staten en gewapende groeperingen,terwijl regeringen de bescherming van mensenrechten afschilderen als een bedreiging van de veiligheid, de rechtsorde of nationale “waarden” ' zegt Salil Shetty, Amnesty’s secretaris-generaal. ’Niet alleen onze rechten worden bedreigd, maar ook de wetten en het systeem die deze rechten beschermen. Meer dan zeventig jaar hard werk en menselijke vooruitgang lopen gevaar’, Salil.

Amnesty International waarschuwt voor een trend waarbij de mensenrechten worden ondergraven omdat regeringen opzettelijk de instellingen die onze rechten moetenbeschermen, aanvallen, te weinig middelen geven of verwaarlozen.

Lees hier het van AI.