Afbeelding

afropolitan

Afropolitan Festival 2023

Een weekend boordevol muziek, unieke impressies en ontdekkingen binnen de wereld van het Afrofuturisme en zijn erfenis in de wereldwijde kunstwereld vergezeld door een lifestyle markt en workshops voor het hele gezin.

Tijdens de zesde editie van het Afropolitan Festival, met als thema Legacies From The Black Cosmos, staat de verbeeldingskracht van zwarte gemeenschappen centraal. Nieuwe werelden worden gecreëerd waarin de vrijheid van meningsuiting en zelfexpressie van cruciaal belang zijn en hoog in het vaandel worden gedragen.

Ook dit jaar brengt het festival hedendaagse kunstenaars uit de Belgische en internationale Afrikaanse diaspora samen, met een nieuwe bron van inspiratie, namelijk de Afrofuturistische beweging. Deze unieke stroming, die in de jaren vijftig ontstond, heeft een veelzijdige erfenis in de kunst, esthetiek, filosofie en technologie. Allemaal vertegenwoordigd tijdens Afropolitan Festival, gaande van concerten met muzikanten als Rokia Koné, Reinel Bakole en Femi Kuti tot de tentoonstelling Harlem Fantasy '82, een fotoreportage van Ballroom Culture uit de jaren '80. Naast literaire lezingen en debatten met Léonora Miano en de vertoning van de film Slam, staan er op zondag heel wat interactieve gezinsactiviteiten op het programma. Tijdens het Afropolitan Weekend kan je kuieren langs verschillende standjes van de pop-up markt met boeken, sieraden, textiel,... waarvoor geen toegangsticket vereist is. 

Tot slot is er in samenwerking met Kunstenfestivaldesarts een Pride-afterparty met een ecclectische line-up, samengesteld door de lokale Black Queer organisator Shoga Shoga. 

Reinel Bakole © Zoé Que
Reinel Bakole © Zoé Que

Rokia Koné

19 Mei '23 - 21:00 - Zaal M

De zuivere, soepele stem van Rokia Koné is thuis in bijna elke situatie, of het nu over baslijnen, traditionele percussie of stuwende gitaargrooves gaat. Ze is niet voor niets een van Mali's meest veelbelovende artiesten. Voor haar eerste album BAMANAN werkte de zangeres samen met de Ierse rockproducer Jacknife Lee, bekend van zijn werk met bands als U2 en Snow Patrol. Op dit album slaat ze een fascinerende brug tussen traditie en hedendaagse invloeden: de traditionele klanken van Mali en het dynamische stadsleven van de hoofdstad Bamako ontmoeten de innovatieve technologie van een Californische opnamestudio.

Reinel Bakole

As I Left the Tales Behind

20 Mei'23 - 20:00 - Studio

Zangeres, componiste, danseres en performer… Reinel Bakole – nog maar 25 jaar – heeft een creatieve geest en is duidelijk van vele markten thuis. Niet voor niets wordt ze getipt als een rijzende ster van de avant-gardistische neo-soulscene. Ze creëert inderdaad een multidisciplinair muzikaal universum waarin muziek, tekst, dans en performance samenkomen en opklimmen tot ongekende hoogtes. In Bozar presenteert de Belgisch-Congolese kunstenaar een exclusieve show, As I Left the Tales Behind, waarin choreografie, visuals en live muziek worden geïntegreerd.

Femi Kuti © Sean Thomas
Femi Kuti © Sean Thomas

Femi Kuti & The Positive Force

20 Mei'23 - 21:30 - Henry Le Boeufzaal

Niemand is zo fundamenteel verbonden met de Nigeriaanse afrobeatscene als de familie Kuti. Fela, bekend als de ‘Black President’, gaf zijn passie voor dit muziekgenre, dat West-Afrikaanse muziek combineert met Amerikaanse jazz en funk, door aan zijn zoon Femi. Maar deze laatste erfde ook zijn politiek engagement: Femi heeft niets verloren van de urgentie die zijn vader dreef om de corruptie in zijn land aan te klagen. Met zijn band The Positive Force biedt hij zijn publiek vurige en dansbare shows. In Bozar presenteert hij zijn laatste plaat Legacy + (Partisan Records, 2021), waarop hij de familiale erfenis voortzet.

Femi Kuti: zang

Opeyemi Awomolo: gitaar

Oluwaseun Ajayi: klavier

Kate Udi: back vocals , dans

Anthonia Bernard: back vocals , dans

Olajumoke Adigun: back vocals , dans

Gbenga Ogundeji: trompet

Anthony Ankra: trombone

Michael Olatunjoye: tenorsaxofoon

Alaba Ayodele: drums

Benjamin Olubunmi: bas

Joshua Oladeji: bariton sax

Sandra Nwachukwu: dans

© Odu Adamu
© Odu Adamu

Pride after-party Afropolitan x KFDA

20 Mei'23 - 22:00

Bozar werkt samen met Kunstenfestivaldesarts aan een Pride After-Party in hotspot Le Réservoir Bar.
De line-up, samengesteld door de lokale Black Queer organisator Shoga Shoga, bevat de hipste en meest eclectische selectie Black Queer DJ's uit Parijs en Brussel, die de beste selectie van sounds uit het continent en de diaspora zullen serveren.
Met onder andere: CheetahMissy Da KuntLola OndiKwaKali KalitéSTANLEYJonas AlexanderAdiam

The Godfather of Baltimore ©1982, Nick Kuskin. The Harlem Fantasy Ball II, NYC. Foto genomen op uitnodiging van Pepper LaBeija.
The Godfather of Baltimore ©1982, Nick Kuskin. The Harlem Fantasy Ball II, NYC. Foto genomen op uitnodiging van Pepper LaBeija.

The Harlem Fantasy ‘82

Origin(s) of the Royal House of LaBeija

20 Mei → 17 Sept.'23

Het is 1982, op West 125th Street in New York, op het jaarlijkse Harlem Fantasy Ball II georganiseerd door Pepper LaBeija en Dorian Corey. Het creatieve genie van de New Yorkse ball-cultuur wordt geëerd met een parade van ‘queer futurities’, om de Cubaans-Amerikaanse queer cultuurtheoreticus José Esteban Muñoz te parafraseren. Nick Kuskin, toen 21, krijgt de uitnodiging om deze historische avond van avant-gardistische zelfexpressie en gemeenschapsvorming te documenteren
Zo’n evenementen boden een politieke ruimte van viering en respijt voor de gemarginaliseerde gemeenschappen die het zwaarst getroffen werden door het repressieve sociale en economische klimaat dat opgelegd werd door de regering van Ronald Reagan (en haar falende aanpak van de HIV-crisis), en in het algemeen door de blanke heteronormatieve ideologie.
De beelden van de Amerikaanse fotograaf Nick Kuskin geven ons de kans om ‘black to the future’ te gaan. De tentoonstelling en het programma eromheen vieren het ontstaan en de bijdrage van Pepper LaBeija en Dorian Corey, en het Royal House of LaBeija, dat de basis legde voor een wereldwijde beweging van expressie en belangenbehartiging voor queer, zwarte en bruine gemeenschappen.  
Met curatoriële steun van Kopano Maroga, Ballroom Pioneer Diamond Icon - Historian Kevin Ultra Omni/ Kevin Burrus, Overall Overseer Jeffrey « Kiddie Liddah » LaBeija/ Jeffrey Bryant en Nick Kuskin. Het programma over Black Queer zelfrepresentatie is ontworpen in samenwerking met Eric Cyuzuzo - Som-m-e of Us. 

Partners: The Royal House of Labeija