Tula

Onderzoek naar doorwerking slavernij op Curaçao van start

Historici van de Radboud Universiteit starten samen met het Nationaal Archief Curaçao en de University of Curaçao Dr. Moises Da Costa Gomez een project om onderzoek te doen naar de doorwerking van slavernij in de levens van de inwoners van Curaçao tussen 1839 en 1950. 

 

Tags: 

Kura Hulanda: Nos Historia

Na twee jaar niet meer op vakantie te zijn geweest, hebben mijn vriend en ik besloten om een ‘baecation’ naar Curaçao te plannen. Even ver weg, even lekker zon, zee, strand en krioyo. Een van de dingen die ik heel graag wilde doen was een bezoekje brengen aan Kura Hulanda, het slavernijmuseum op het eiland.

Tags: 

Tula taught us...

Ook dit jaar weer werden Antillianen in Amsterdam, maar ook elders in het land, vergast op lezingen en een concert ter ere van held en revolutionair Tula, leider van de revolutie van 1795. tula hoort in de nederlandse canon, volgens de gevolmachtigd minister.

Documentaire over schrijver, dichter Libèrta Rosario goed ontvangen

De documentaire die de Stichting Ascension maakte over schrijver, dichter en vertaler Libèrta Rosario is goed ontvangen. “Hij is al heel vaak bekeken,” vertelt Rosario.

Libèrta Rosario is op Curaςao geboren en opgegroeid, maar woont sinds 1967 in Nederland. Ze schrijft vanaf haar zesde jaar. Ze is schrijver, dichter en vertaler; zo werkte ze als redactielid van het Nederlandstalig tijdschrift América Latina.

Tags: 

Stichting ProFor presenteert Tula Tafel en documentaire Sombra di Koló

Stichting ProFor besteedt dit jaar weer aandacht aan de bevrijders Tula, Bazjaan Karpata, Pedro Wacao en anderen, die de grootste slavenopstand op Curaçao op 17 augustus 1795 hebben geleid.

Naast inhoudelijke informatie over slavernij en diverse symbolische handelingen zal de schrijver Joan de Windt een lezing houden over haar boek “Weg met mental slavery.

Tags: