Marvin Hokstam

Window dressing

 

We belandden in een discussie over het vonnis van Chauvin.

Ik: ach tja, het is window dressing. Maak me wakker wanneer ik niet tot het laatste moment niet zeker weet dat hij veroordeeld zou worden voor de koelbloedige moord die hij bij daglicht, en public gepleegd heeft. Die gefilmd werd en door miljoenen mensen gezien is.

Hij: nee het was geen window dressing. Het is een signaal. Hij schreef geschiedenis hé. Hij is de eerste witte politieagent ooit in Amerika, die veroordeeld is voor het doodschieten van een Zwarte man.

Ik: ja het is window dressing. Het hele systeem moet op de schop. Ik las laatst een artikel over de enige Zwarte vrouwelijke burgemeester in Nederland, die door een of andere zatlap werd aangesproken met “bent u de burgemeester? Dat geloof ik niet”, terwijl zij de ambtsketen om haar nek had bungelen. Ik wil de dag meemaken dat een Zwarte vrouwelijke burgemeester evenmin een verrassing is als het vonnis van een witte racistische moordende politieagent.

Hij: ja, maar nog is het geen window dressing. Hiermee is een precedent geschapen. Hij gaat voor zeker 25 jaar de gevangenis in en dat is een signaal. Een signaal ook voor hier in Nederland, waar een burgemeester  er genoegen mee neemt dat racistische agenten die racistische appjes deelden over Turken, worden overgeplaatst naar andere gemeentes.

Alsof er in die andere gemeentes geen Turken wonen over wie die racistische agenten daar racistische appjes over kunnen gaan delen …

Ik: yo! We zeggen precies hetzelfde man!. Het hele systeem moet op de schop. Chauvin zijn veroordeling is een geweldige overwinning die wij met z’n allen hebben behaald. Alle overwinningen zijn overwinningen. En het is inderdaad een signaal. Maar ik ben pas echt helemaal blij en rust op m’n lauweren, wanneer zo’n veroordeling geen verrassing meer is.

Ik rol met mijn ogen: niet alleen lopen de agenten die Breonna Taylor doodschoten in haar bed, nog steeds vrij rond … één van hen had zelfs een bookdeal aangeboden gekregen van één van de grootste uitgevers in Amerika! Dat is dus niet alleen overplaatsen van een agent door de overheid, maar het is ook kapitalisme aan het werk, dat hem wil belonen voor de moord op een slapende Zwarte vrouw.

Omdat kapitalisme maakt dat men eerder denkt aan het geld dat je kan verdienen met dit verhaal, en rechtvaardigheid op de tweede plaats komt.  

Hij: zucht!

De discussie is voorlopig nog niet af. 

 

 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.