Wat ontbrak was het brandende kruis en de witte puntmutsen

Ik had nooit verwacht dit nog hier mee te maken. Dit waren gewoon witte mannen die een hekel hebben aan zwarte mensen. Die vinden dat zwarte mensen geen recht hebben tot een eigen mening. Die vinden dat zwarte mensen geen recht hebben tot leven.

Dit was racisme van de ergste orde. Wat in Den Haag gebeurde doet denken aan de verhalen van zwarte mensen in Amerika die werden gelyncht omdat ze durfden een eigen mening te hebben.

Wat nog ontbrak gisteravond was het brandende kruis. En de witte puntmutsen.

We hadden het over de aanval op zwarte Piet demonstranten vrijdagavond in Den Haag; de aanval die meerdere van hun auto’s niet overleefden. Ik vertelde dat ik een een ooggetuigenverslag had gelezen van iemand die in het gebouw aanwezig was tijdens de aanval en voor mij klonk het als die scene in The Patriot, waarin een machtswellustige megalomane Brit zijn tegenstanders als mak vee een gebouw in liet drijven, waarna hij het gebouw in de fik liet steken.

Dat was terrorisme!

Dit is terrorisme!

Ik wil me de paniek in de zaal gisteravond niet voorstellen. Al die mensen die doodsangsten uitstonden toen met knuppels gewapende mannen vuurwerk naar binnen gingen gooien.

Dit was meer dan pietverdediging. Dit was ook meer dan verzet tegen teloorgang van nostalgie en het was zeker geen kattenkwaad of kwajongenstreek. Dit was regelrechte superioriteitswaanzin Dit is met geweld marginalisatie in stand willen houden. Een bewuste aanval op vreedzame mensen die van hun recht tot vrije meningsuiting wilden gebruikmaken.

Dit was een groep machtswellustige witte mannen die aan een groep zwarte mensen wilde laten zien dat zij superieure witte mannen waren en hun zwart ... vermeend inferieur en zonder recht tot een eigen mening over Nederland.

Dit was gewapend verzet tegen anti-racisme.

En waar blijft de landelijke verontwaardiging? Ik vind het opvallend stil en de manier waarop de autoriteiten optreden tegen de aanvallers maar tam.  

Vorige maand nog deed de politie van Den Haag nog heel verontwaardigd toen zij van het tolereren van racisme werd beschuldigd. De teamleider uit Leiden was NIET de laan uitgestuurd omdat ze discriminatie had aangekaart, maar vanwege een hele andere reden. Racisme wordt door de politie niet getolereerd.

En hier vallen tientallen ongesluierde, openlijke racisten een vreedzame bijeenkomst in, werpen ze vuurwerk het gebouw in, gooien ze ruiten in, brengen ze mensenlevens in gevaar en vernielen ze auto’s omdat ze "in Den Haag nogal tegen de vrijheid van meningsuiting en vergadering zijn…”

En wat gebeurt er? Er worden vijf piet-extremisten opgepakt. “Mannen tussen de 13 tot 37 jaar afkomstig uit Den Haag en Den Andel. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting.”

Van de tientallen maar vijf?! Echt?!

Zou gisteravond ook zijn voorgevallen als het om iets anders ging dan zwarte piet? Zou het anders zijn geweest als het geen zwarte mensen betrof?

Of mag je van de politie in Den Haag naar hartenlust andermans eigendom vernielen als je wit bent? Want dat precedent lijkt wel te zijn geschept toen al die witte mannen enkele weken geleden alle ruimte kregen om dranghekken met hun tractoren omver te rijden.

Toen werd er ook niet opgetreden. En boog men bijna achterover om witte onruststokers tegemoet te komen.

Of heb ik het mis en volgt er nog wat?

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.