Waar komen ze ineens vandaan?

Confession time: Ik ben nog nooit naar een anti-racisme demonstratie geweest.


Wel, één keer wilde ik naar één van de eerste anti zwarte piet demonstraties op het plein bij de Beurs van Berlage, maar toen woonde ik maar net in Nederland en raakte ik de weg kwijt en kwam ik aan toen iedereen al vertrokken was. Daarna belandde ik in een baan die me altijd bezighoudt op zaterdagen en kon ik er nooit bij zijn wanneer de strijders hun lijf in de strijd tegen racisme gingen gooien.

Ja smoesjes, denk je.

Maar je zal het toch tegenstrijdig vinden om me erover aan te spreken, omdat je weet dat ik me constant uitspreek tegen racisme. Als je me een klein beetje volgt, dan ben je vaker doodgegooid met mijn anti-racisme teksten en mijn long-read posts op FB met mijn ervaringen met racisme. Dan weet je dat ik mijn expertise in de strijd heb gegooid en die inzet voor een ieder die dat met zijn lijf doet.

Ik heb daarvoor AFRO Magazine opgericht, omdat ik vond dat de mainstream media clueless is en als ik mijn media expertise aan hen zou geven, ik zou bijdragen aan hun cluelessness die racisme in stand helpt houden.

Ik schrijf constant over racisme. En marginalisatie. En antikolonialisme. En discriminatie. En onderdrukking. En andere bullshit die mensen tegen mensen doen. Hier in Nederland, in de Caribbean en internationaal. Constant!

Ik kreeg de Britse unie van Journalisten zover dat ze een motie tegen racisme in de journalistiek aannamen.

I did that.

Dus stop met me veroordelen dat ik nooit naar een demonstratie geweest ben. Ik zet me op een andere manier in mang!

Als je familie of kennis bent en je deelt tone deaf racistische mopjes, dan heb ik je wellicht eens daarop aangesproken. Ik maak ruzie in WhatsApp groepen en val mensen aan op hun FB-pagina’s omdat ik het niet kan hebben dat ze met hun ignorance een wereld in stand houden waarin mijn kinderen op ieder moment aangesproken kunnen worden over hun huidskleur. Deze week nog van iemand die beter zou moeten weten te horen gekregen dat ik moet ophouden met tegen zijn been aan te pissen; want vragen om beter is tegen benen aan pissen ... ok yere

Als ik je niet ken en we zijn gelinked op social media of wherever, en je deelt er tone deaf mopjes of doet racistische uitspraken, dan heb ik die niet gezien want anders waren we niet meer gelinked.

Als je me na heel lang weer geconnect hebt, vraag je je wellicht af hoe het gekomen is dat ik nu zoveel over zwarte dingen schrijf. Yo, deal with it. Ik doe wat ik moet doen; wat doe jij?. Misschien heb je me erom ontvriend.

Ja, ik ben nooit naar een demonstratie geweest, maar het is duidelijk waar ik sta.

Als je Stevie Wonder zou vragen wat Marvin zijn mening is over racisme, zou hij reageren met "dat kan ik zo zien; met m’n ogen dicht. Hoezo zie jij het niet? Ben jij blind?”

Ik ben nog nooit naar een demonstratie geweest, maar ik kan je over allemaal vertellen, want ik schreef erover. Altijd. Over allemaal.

Dat maakt dat ik me mag afvragen waar al die mensen die zich nu ineens uitspreken al die tijd waren.

AFRO Magazine wordt de afgelopen week platgelopen door mensen die nu ineens aan het Rutten zijn en meer willen weten over zwart zijn in Nederland. 150 nieuwe likes in twee dagen. Allemaal witte mensen. Femke. En Pepijn. En Sieben. Karlijn. Alsof die ineens doorhebben dat er zwarte mensen in Nederland wonen.

Allerlei vragen ineens. Waar kan je BLM T-shirts kopen?

Donderdag één die me vroeg of ik haar vlog wilde delen over Ghanese fufu. Ik zei "als de presentator van Afrikaanse afkomst is, doe ik het graag," en zij reageerde met "nee wij zijn Nederlanders". Alsof mensen van Afrikaanse afkomst geen Nederlander kunnen zijn. (Facepalm). Mijn ogen rollen dus al 48 uur lang onafgebroken. 

Ik krijg ineens allerlei persberichten van mensen die zich uitspreken. AFRO Magazine wordt ineens kapot veel gedeeld op Insta. "Hier kan je veel lezen over de afro community en veel black owned businesses vinden die je kan supporten …"

Wow!

Maarre, om effe ondankbaar te klinken:

Waar komen jullie ineens vandaan? Waar waren jullie tijdens die zwarte piet demonstraties? Waarom waren jullie stil tijdens vorige BLM demonstraties? Waar was de algehele verontwaardiging toen Jenny de bus van de weg liet duwen in Friesland? Waar was de support toen demonstranten werden gebombardeerd in Den Haag? Klikten jullie eerdere berichten over politiegeweld weg? Lazen jullie de opiniestukken niet?

Ik weet dat ik flink wat "vrienden" ben kwijtgeraakt omdat ik vind dat ik mens ben. En nu staat mijn tijdlijn bol van de mensen die ineens een mening delen, waar ze voorheen stil bleven.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij met die aandacht en die ondersteuning. Ik vind het verschrikkelijk dat er weer een zwarte man dood moest om die huidige momentum te krijgen, maar die momentum is goed.

Welkom aan de juiste kant van de geschiedenis! Plaats zat!

Maar toch …

Ik weet het niet, maar ik kan niet aan het gevoel ontsnappen dat dit hype is. Een modetrent zoals iemand anders het noemde. 

Dat net als veel andere zwarte initiatieven, ook de anti-racisme strijd nu even geColumbust is. En we weten allemaal wat er gebeurde met de inheemse bevolking nadat die lul in de Amerika's aankwam.

Prove me wrong. Echt, ik wil het fout hebben.

Laat zien dat je het volhoudt tot december. Als je je nu uitspreekt omdat de dood van een zwarte Amerikaan de wereld op zijn grondvesten doet schudden, spreek je ook uit wanneer het hier in Nederland de veiligheid van een zwarte man betreft. Wanneer of waar dan ook je racisme zijn lelijke kop ziet opsteken. Spreek je dan uit tegen zwarte piet, in december en altijd, en niet met zwak geRutte wanneer het goed uitkomt. Laten we hopen dat demonstraties niet meer nodig zijn, maar mocht het wel moeten, ga er dan ook met 5.000 man naartoe. Trotseer ook dan de gevaren zoals je nu ook de gevaren van Corona trotseert.

En blijf AFRO Magazine volgen.

Je weet dat als ik er dan weer niet bij ben, ik er daar wel over schrijf. Dat is geen hype.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.