Voor die 16-jarige jongen en voor alle anderen

Door 

Voor die 16-jarige jongen en voor alle anderen                                     

Woorden hebben kracht. Sommige mensen beseffen niet hoeveel impact bepaalde woorden op iemand en zeker een jongere kan hebben. Om maar een voorbeeld te noemen van een jongere: 'Mijn moeder schreeuwde altijd tegen mij dat er niks van mijn leven terecht zou komen. Ik zou volgens haar niks bereiken in mijn leven en kijk mijn leven nu. Ze heeft gelijk'.

'Je zult het nooit kunnen'

Jarenlang heeft deze jongere deze uitspraken aan moeten horen. Hij sprak de woorden 'ze heeft gelijk' uit alsof hij op 16 jarige leeftijd zijn leven niet meer kon veranderen. Alsof zijn leven definitief vorm had gekregen. Alsof hij het eindstation al had bereikt. Aan zijn ogen kon ik echter zien dat hij graag verder wilde reizen naar een positiever en mooier station. Maar die woorden 'zij heeft gelijk' hielden hem op het eindstation. Het station dat geen eindstation hoefde te zijn.

16 jarige jongen,

Het leven kan soms heel zwaar zijn met diepe dalen. Je kan soms echt in het negatieve zitten. Maar blijf altijd in jezelf geloven en tegen jezelf zeggen dat de situatie waar je nu inzit tijdelijk kan zijn.

Niet omdat iemand tegen jou zegt dat je iets niet kan, betekent het dat je het ook niet zal kunnen. Het zijn de keuzes die jij maakt, die bepalen of gezegde woorden uitkomen. En ook als die woorden uitkomen, bepalen de keuzes die jij maakt of de situatie waarin je zit hetzelfde blijft of verandert.

Jouw eigen keuzes kunnen een blijvende situatie veranderen in een tijdelijke. En dit besef geeft rust! Het geeft het besef dat je de regie in eigen handen kan hebben en dat dingen je niet altijd hoeven te overkomen, maar dat je er bewust voor kan kiezen om situaties te veranderen. Je kan grip hebben op je eigen leven en dat besef geeft je kracht.

Jij hebt jouw eindstation nog niet bereikt!

Negatief uitgesproken woorden over jou hebben kracht. 

Jouw eigen positieve gedachtegangen, woorden en keuzes zijn echter krachtiger.

Carpe Diem

 

Lesny Heikerk is psycholoog en een sociaal-cultureel ondernemer.  Samen met Quasim Payne heeft ze het Educatief Centrum , dat als expertise heeft het geven van workshops over persoonlijke ontwikkeling en alles wat hierbij komt kijken.