Voodoo, Haiti, Toussaint Louverture ... doe ermee wat je wil

Toen in 1791 onder de leiding van Toussaint Louverture de ergste opstand onder de tot slaaf gemaakten plaatsvond op Haiti, werden er vanuit Frankrijk honderden soldaten met zware bewapening gestuurd naar Haïti om de brutale Haitianen een lesje voor het leven te leren.

De Haïtianen pasten precies toe wat zij hun ‘meesters’ keer op keer hadden zien doen met de slavenkinderen, vaders, moeders enzovoort. Diep in de nacht, gewapend met hakbijlen, stokken en messen hebben ze een nacht, de slavendrijvers op de plantages overvallen. Zij hebben hun koppen en armen eraf gehakt, baby’s hun ogen eruit gestoken etc. Hetzelfde hebben zij toegepast waarmee de slavendrijvers hen altijd strafte. Deze nacht is in de geschiedenis bekend geworden als Vuurnacht.

Het was de grootste en ergste slavenopstand en afslachting door de tot slaaf gemaakten ooit in de geschiedenis.

Toen het bericht Frankrijk bereikte, heeft Napoleon honderden zwaarbewapende soldaten gestuurd naar Haïti om die “koppige slaven” voor eeuwig en altijd een les te leren. Het moest afgelopen zijn met de opstanden van deze “wilde beesten.”

Het moest een verrassingsaanval worden, maar dankzij Toussaint die had leren lezen en schrijven en vooral ‘grote’ oren had, kon hij zijn mensen waarschuwen en hen verenigen.

Toussaint had dankzij zijn eerdere opleiding in het Napoleaanse leger, zijn volgelingen kunnen trainen in bepaalde militaire strategieën. Hij leerde de vrouwen hoe zij verwarring moesten zaaien bij de militairen, zodat deze de verkeerde kant zouden uitgaan en het makkelijker voor hun mannen maakten, die het bos als geen ander kenden, om toe te slaan.

Het zou een zwaar gevecht worden hield hij hen voor, maar zij moesten niet ontmoedigd raken en hun God Voodoo aanroepen in het gevecht. Hij heeft bij zijn mensen aangedrongen zich weer te keren tot de hun Voodoo religie en niet meer de God van de ‘blauwogige’ aan te hangen, omdat die voor hen niet goed was. De wreedheden van de slavenmeesters jegens hen, hun kinderen, vrouwen etc. was ongekend en dat in de naam van hun God.

Hij vroeg ze terug te keren naar hun Godsdienst die zij hadden meegenomen uit Afrika. Tijdens het gevecht moesten zij de naam van Voodoo hun God, blijven aanroepen en geloven dat Voodoo hen zou helpen. Er werden offers gebracht ter ere van Voodoo, zoals het slachten van kippen en besprenkelen van het bloed.

Toen de soldaten na enkele maanden aankwamen op Haiti, waren de Haïtiaanse mannen klaar voor het gevecht. De vrouwen kenden ook hun rol.

Het gevecht begon, wat uiteindelijk een verloren strijd werd voor de Haïtianen. Maar, nu komt het. Door hun geloof voelden zij zich zo machtig en dachten zij grote en zware kogels die zij uiteraard nooit eerder gezien hadden en de kracht ervan ook niet kenden, te kunnen trotseren.

En zo geschiedde. De kogels vloerden hen, maar door hun geestelijke kracht stonden zij weer op. Zij bleven op de Franse soldaten af gaan en riepen ondertussen Voodoo aan om hen kracht te geven en probeerden de kogels met hun lichaam te stoppen of op te vangen. Hun armen werden afgeschoten, de kogels maakten gaten in hun lichaam, maar deze dappere mannen die de ongekende wreedheden op de plantage niet meer pikten, stonden weer op vanwege het rotsvast vertrouwen in hun Heiland, hun Schepper, hun God die zij Voodoo noemden. Zij stonden op omdat zij vochten voor hun vrouwen, hun kinderen, hun familie en waardigheid, hun erfgoed, hun leven en alles wat van hen was afgenomen.

De soldaten van Napoleon hadden zoiets nog nooit meegemaakt. Het was bovennatuurlijk, het was heidens, want geen enkele God was zo sterk.

Ze lieten hun wapens achter en renden al gillend weg en volgens hun verhaal nagezeten door Voodoo. Het verslag dat ze uitbrachten was uiteraard schrikbarend. Slaven die maar niet dood wilden gaan ondanks de grote kogels, slaven die dood waren, maar weer opstonden, holle ogen, afgerukte armen, afgeschoten gezichten, veel bloed overal. De term Zombie werd geboren en vanaf dat moment mocht geen enkele tot slaaf gemaakte op het eiland ooit meer de term Voodoo in de mond nemen en vooral de religie niet meer belijden.

Ze moesten zich allen aanmelden bij een open veld om verplicht gedoopt te worden tot christen. Hun amulet gemaakt van boomschors, werd van hun nek gerukt en ze werden besprenkeld met water door vier witte mannen die alles weg hadden van een stereotype moordenaar.

Ik zag zit in een documentaire jaren in 1996 en na afloop ervan zat ik aan mijn stoel gekluisterd te trillen en ik voelde mij zo beetgenomen. Al die tijd! Keer op keer zag ik de beelden op mijn netvlies. Er ging voor mij een wereld open. Het heeft jaren geduurd alvorens ik uit die ontgoocheling kwam en durfde te praten over wat ik gezien had. De geschiedenis had ik van jongs af aan slechts van een kant leren kennen. Ik was gebrainwashed.

Voodoo, ja wie had er niet van gehoord. Je leerde er bang van te zijn en verre van te blijven. Allemaal occulte zaken, brrrrr!

Haïti, arme zwarte slechte mensen die zich uitsluitend met Voodoo bezig hielden. Ver weg blijven brrrr!!  Toussaint Louverture? Nooit van gehoord! Christenen, ja witte mensen die alleen goed deden en goed waren. God onze Schepper, ons Heiland. Hij brengt verlossing. Halleluja!

Wereldwijd bestaan er ongeveer 4.200 religies en spirituele stromingen: o.a. de Islam, het Hindoeisme, Boedhisme, Sjamanisme, Christendom, Jodendom en ga zo maar door. Elke bevolkingsgroep op onze aardbol mocht zijn God, zijn Schepper en Heiland op zijn eigen manier aanbidden en zijn religie belijden, zoals het cultureel was overgedragen. Elk volk mocht zijn God en Heiland aanroepen als zij in nood verkeerden.

Maar de tot slaaf gemaakte Afrikaan buiten Afrika werd het verboden. Zij werden net zo lang gebrainwashed, gestraft, verbannen, totdat zij zich bekeerden.

Ik was met stomheid geslagen en vertelde hier en daar over die documentaire. Er werd lacherig over gedaan en mensen voelden zich dan ongemakkelijk als ik het vertelde.

Wat ik hiermee wil zeggen? Niets! Ik wilde alleen na 23 jaar mijn kennis delen. Een ieder mag hiermee doen wat zij willen.


Wan Gado

someni fasi tu anbegi

ma wan Papa. (Dobru)


Hortence

Columnist

.