Shutdown Africa: Als Afrika op slot gaat stort de hele wereldeconomie in

Wij vragen ons vaak af hoe het mogelijk is dat sommige landen in bijv. Afrika of Azië arm zijn en dat landen in Europa rijk zijn. Wat ons vaak beweegt is niet zo zeer de omvang van economieën maar eerder het menselijk leed dat zelfs door onschuldige kinderen ondervonden wordt. Wij zijn goede en bezorgde mensen maar maken ons, in een tijdperk van globalisering, schuldig aan deze schijnbaar, onophoudelijke horror. Want als er geen ongelijkheid heerste zou een  (straatverkoopster in Angola) eerder rijk moeten zijn dan een bankier. Veel Afrikaanse mensen of nakomelingen van Afrika maken zich zo druk om racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante overdraagzaamheid. De grootste schending van mensenrechten en meest invloedrijke vorm van racisme is de beroving van het economisch potentieel.

Er zijn 2 type moordenaars: de een loopt een gebouw binnen en maakt zoveel mogelijk slachtoffers. De ander is stil en gecalculeerd, wat het Westen is gebleken in haar neo-koloniale houding, die met verdragen miljoenen mensen beroofd heeft van hun potentieel. De Koloniale Akte is een voorbeeld van een verdrag die de Franse overheid op West-Afrikaanse landen heeft opdrongen en waarmee ieder jaar tot wel 50% van het bruto nationaal product werden geconfisqueerd. Tot op heden lopen er verdragen veel erger dan de  die Westerse landen de macht geven om de uitbuiting van Afrikaanse landen voort te zetten. Een systeem dat gecreërd is in een ongelijkheidssituatie kan ook alleen maar ongelijkheid produceren. Het bloed van veel volkeren in het algemeen en het Afrikaanse bloed in het bijzonder is de brandstof geweest voor westerse economieën. Een platform van machtige instrumenten, gegrond met institutioneel racisme, die niet met de intenties opgericht zijn om wereldwijd welvaart te scheppen. Ongelijkheid op welke vorm dan ook is inherent aan het systeem. De wandelingen van o.a. Europa over het aardbol waren erg gewelddadig.

Een van de manieren dat wij een werkelijk gelijke wereld creëren is door in te zien dat de zogenaamd rijke landen niet kunnen gedijen zonder de rest van de wereld. Maar de rest van de wereld is ook niet compleet zonder het Westen. Allereerst is het belangrijk om te ontsnappen uit de heersende concepten. Wij gebruiken termen als ontwikkeld en rijk voor westerse landen. Daarnaast gebruiken wij ontwikkelings- of arm voor veel landen in de wereld. In principe zijn de meeste rijke landen grondstof-armer en veel arme landen zijn grondstof-rijk. Hoe kan het dan dat in de internationale handel, grondstof-armere landen ontzettend veel welvaart hebben gecreërd en zijn grondstof-rijke landen in het algemeen onderontwikkeld gebleven? Deze type vraagstelling en denkwijze baren het vermogen om verbanden te leggen. Massaal kopen wij de duurste Smartphones en dragen bij aan astronomische verdiensten voor . Maar we kunnen niet bedenken dat de onderdelen in onze supercoole Smartphone ooit begonnen als grondstof in het door conflicten verscheurde Oost-Congo. 

Als het Afrikaanse continent en haar mensen meer eerbied willen afdwingen dan moet er radicaal nagedacht worden. Op het wereldtoneel heeft Afrika weinig te zeggen, dat is nou eenmaal de harde waarheid. Maar Afrika heeft een ultieme macht: namelijk haar . Volgens econoom  zal de sluiting van Afrika, oftewel een gesloten huishouding, de armoede en ellende doen stijgen. Een ander experte, zij in financiële diensten, vertelde me dat de hele wereldeconomie zou instorten als Afrika geen grondstoffen meer zou exporteren.  

Om die redenen het initiatief  (Geen producten of diensten gaan erin en zeker geen grondstoffen gaan eruit). Het is natuurlijk een radicale gedachte en bovendien onrealistisch. In dit geval is logica ook niet het doel dat ik nastreef.

Steun mij en denk mee over de reorganisatie van de internationale economische relaties en investeer in een Afrika dat al haar mensen, zoals hier, talloze kansen biedt in de volledige vervulling van hun economisch en vooral menselijk potentieel.

Facebook:  – Like, Share & Think

Simão Miguel is lid van de DDPA Werkgroep onder leiding van Dr. Mevr. Biekman. DDPA houdt zich  o.a. bezig met de implementatie van het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (2015-2025).