Rochelle Deekman | Haarlem | 17 juni 2020

Op woensdag 17 juni stond Rochelle Deekman (actrice) op het podium in Haarlem tijdens de Black Lives Matter demonstratie. Rochelle gaf een aanvulling op een artikel van Het Parool waarin zwarte Nederlanders hun ervaringen met racisme delen. Alhoewel het niet meer nodig zou moeten zijn leed te moeten delen, is het mooi om te zien dat meer mensen zich nu openlijk durven uit te spreken over wat hen wordt aangedaan. 

Rochelle, sisa, dank voor je moed! 

Toen ik de krantenkop van Het Parool las met de vraag aan Amsterdammers hoe zij racisme ervaren en het antwoord was: ‘Welke van de 5000 dingen zal ik noemen?’, kwam dat binnen! Want ja,  welke van de 5000 dingen zal ik noemen? 

Die keer dat ik:

Als zwarte actrice werd gevraagd: 'Kan je de rol iets meer als je Surinaamse tante spelen?' 

Die keer dat ik over mijn arm wreef en een collega riep: 'Geef je af ofzo?' 

Die keer dat een kindje in de winkel riep: 'Zwarte piet mama!' 

Of die keer dat een regisseuse na een scéne die zich afspeelde in de gouden eeuw op een schip zei: 'Je doet me denken aan een negerslaafje of heb ik je nu beledigd?' 

Ik weet zeker dat er hier vandaag in deze stad, op dit plein, mensen staan die soortgelijke racistische en kwetsende opmerkingen hebben ervaren. Soms ben je in shock en je weet niet wat je moet zeggen op dat moment. Het zijn niet alleen rechtse politici die racistische opmerkingen maken het zijn ook mensen die dichtbij je staan. Mensen die met je eten, met je drinken, met je werken en naast je staan. 

Ik roep alle mensen van kleur op om voor zichzelf op te komen!  

Ik roep alle mensen niet van kleur op om zich in te lezen en het voor anderen op te nemen!  

James Baldwin zei: 

‘Nothing can be changed until it’s faced’ 

We moeten blijven strijden en volhouden om de weg vrij te maken voor onszelf, de generaties na ons en opdat het werk van onze voorgangers niet verloren gaat. DANK JE MARTIN LUTHER KING 

DANK JE MALCOM X 

DANK JE ROSA PARKS 

DANK JE VOOROUDERS  

EN ALLE ANDERE STRIJDERS 

DANK JE DAT JULLIE HIER STAAN 

BLACK LIVES MATTER

BLACK LIVES MATTER

BLACK LIVES MATTER