Reset

Ik zag gisteren dat ik een Facebook kennis kwijt was. Eén van die types die je altijd ongelijk zullen geven omdat die het gewoon niet kunnen hebben dat je gelijk hebt. Die was het enkele weken geleden op heel neerbuigende manier absoluut niet met me eens toen ik weigerde het racisme en de onacceptabele onbeleefdheid van een knorrige horlogemaker te accepteren.

“Je verwacht service op de markt alsof je in de Bijenkorf bent. Niemand is je beleefdheid verschuldigd!”

Eh, ok yere… 

Hoffelijkheid is inderdaad geen verplichting, maar onnodige, ongenuanceerde, onverdiende onbeleefdheid leidt toch nergens toe? Misschien wel, totdat jij het bent die een beetje vriendelijkheid of misschien hulp kan gebruiken.

En dat kan de komende tijd gewoon op elk moment gebeuren. De komende weken -en ik denk zelfs de komende maanden- gaan we vanwege het Corona virus, allemaal even goed zien hoe zeer we elkaar nodig hebben. Hoe waar datgene is dat sommigen onder ons al eeuwen roepen: “we zijn allemaal mens”.

Overweeg even een reset. We hebben al het ergste gezien dat de mensheid te bieden heeft en hebben veel ervan als norm geaccepteerd, maar misschien is het nu tijd om dat te herzien. Wat neemt het van je weg als je wel iedereen beleefdheid verschuldigd bent? Moet ik alleen echt alleen in de Bijenkorf service en vriendelijkheid verwachten? Waarom is hoffelijkheid geen intrinsieke verplichting?  

Het is niet onmogelijk om te unpluggen. Vanmorgen las ik bij een vriendin een artikel over de gevolgen voor het milieu na enkele weken minder mensen en auto’s op straat vanwege het virus. Onze aarde haalt even opgelucht adem; een voordeel van overheidsdaadkracht tot een drastische verandering. Diezelfde daadkracht die het tij van klimaatsverandering zou kunnen keren.

Wat als we die daadkracht eens allemaal persoonlijk gingen toepassen? Ons individualisme gingen heroverwegen. Ons egoisme. Ons racisme. Onze acceptatie van marginalisatie en ons geëis dat anderen hun plek in the back of the bus gaan accepteren.

Wat als we van onszelf beter gedrag gaan eisen? Dit is het tijdstip om dat te doen. De sleutel tot een overwinning op het Corona virus is nou eenmaal social distancing, zelfisolatie, thuisblijven. Kantoren, scholen sluiten. Landen gaan dicht, luchtruimen gaan op lock down. Dat schept tijd voor reflectie. Een kans tot beter worden.

Word dan beter.

Wanneer ik een hard reset van mijn internet router doe, verwacht ik dat mijn wifi beter gaat werken. Soms doe ik het in het midden van whatever ik aan het doen ben, omdat het gewoon moet. “See you on the other side”, denk ik dan. En haal dan opgelucht adem wanneer het lukt.

See you on the other side. Ik houd mijn adem in.