It's not funny

Ralitsa Vliese

"Ey je bent dik geworden," is vaak de groet als je een tante of oom na lange tijd weer eens ziet. "Je kan zien dat het goed met je gaat." "Weet je zeker dat je zoveel wil eten, je past dalijk niet meer door de deur!" 

And the gag is, 't is altijd tante met maatje evenaar die jou dat komt vertellen. Maar ik ben niet achter mijn laptop gaan zitten om dit te typen zodat ik ga bodyshamen. In tegendeel; ik kom deze oudere generatie vertellen TO STOP THIS SH*T! IT'S NOT FUNNY!

Al mijn hele leven worstel ik met mijn gewicht. Om dan te horen dat je dik bent, bij wijze van groet is daarom ook echt not done. This shit is toxic en ik heb vaker in Facebookgroepen gelezen hoeveel meiden er zelfs depressief van zijn geworden. En zeg mij niet om me er niets van aan te trekken. Als je al 100 keer hebt gehoord dat je dik bent, ga je erin geloven als puber. En zeker als meisje. Want de gevaren van de Europese ideaalbeelden spoken dag en nacht in je hoofd.

En dat ideaalbeeld, dat ben ik niet. Ik heb er onlangs een body appreciation post over gewijd op mijn persoonlijke Facebookpagina, de foto bovenin stond erbij. Ik ben zwart, heb locs en ben sinds kort moeder. En ik schep graag op over het laatste. Waarom? Ik ben 3 maanden post-partum, ik heb striae, maatje 42, een buik, lekkende borsten en pigmentvlekken. Ik ben alles behalve de blonde dame met blauwe ogen die in elk boek wordt beschreven als de ideale vrouw. Maar ik heb een leven op de wereld gezet, mijn striae is mijn persoonlijke barcode for being a tiger en Campina zou willen dat ze mijn topkwaliteit melk konden produceren!

Ik ben er maar wat blij mee. My flaws and all. Maar hoeveel vrouwen kunnen hetzelfde zeggen? Hoeveel vrouwen ontwijken dagelijks zowel de spiegel als de weegschaal? En dan moet je nou net iemand hebben die jou komt vertellen dat je dik bent. Sorry, but who the fuck are you? Eet ik van je? Nee. Drink ik van je? Nee. Ben ik gelukkig? Ja. Wanneer ga ik naar de sportschool? Eehm.. Morgen..

Dit is één van de meest toxic dingen binnen onze community. En ik vind dat hierover gesproken moet worden. Juist als familie zou je elkaar moeten steunen. Want spreek je die ene tante tegen, heb jij het weer gedaan. Stop hier gewoon mee, want het slaat ook echt werkelijk nergens op. Kijk wie nu onze rondingen KOPEN (!), wie onze billen willen hebben, onze lippen, haar en borsten. Dit hebben wij van nature en dat kan niemand ons ontnemen. Dus heb je een maatje meer, celebrate it! Dan is er namelijk meer om van te houden..

En daarom zeg ik: Shake what yo momma gave ya en laat niemand je gek maken! And for what it's worth: IK vind jou prachtig.