Ik had gelijk

“Prove me wrong”, schreef ik in juni.

Aan al die newly woke witte mensen die met duizenden stroomden naar de BLM-demonstraties, om huN weerzin uit te spreken nadat een racistische cop George Floyd’s leven uit zijn nek perste met zijn knie in het land waar zwarte mensen niet mogen knielen.

Aan die 10,000 van jullie op de Dam. Aan jullie allemaal die het Nelson Mandelapark deden uitpuilen. Het Malieveld in Den Haag. Rotterdam! Jullie trotseerden COVID en gingen de straat op voor de goede zaak.

Het was gericht aan Femke. En Pepijn. En Sieben. Karlijn, Juliette die AFRO Magazine hadden geliked, AFRO Magazine hadden gedeeld, vragen aan ons hadden gesteld, zoals waar kan ik BLM Tshirts kopen?
Aan jullie allemaal die mijn platform gingen platlopen omdat jullie ineens meer wilden weten over zwart zijn in Nederland; die ineens doorhadden dat er zwarte mensen in Nederland wonen. Al die 150 nieuwe likes die ik kreeg in twee dagen van jullie.

Toen jullie in juni opeens zo woke waren, stelde ik een stel vragen aan jullie die als ondankbaar werd gekarakteriseerd:

Waar komen jullie vandaan? Waar waren jullie tijdens die zwarte piet demonstraties?
Waarom waren jullie stil tijdens vorige BLM-demonstraties?
Waar was de verontwaardiging toen Jenny de bus van de weg liet duwen in Friesland?
Waar was de support toen demonstranten werden gebombardeerd in Den Haag?
Klikten jullie eerdere berichten over politiegeweld weg?
Lazen jullie de opiniestukken niet?"

Ik weet dat ik flink wat "vrienden" ben kwijtgeraakt omdat ik vind dat ik mens ben, maar toen stond mijn tijdlijn bol van de mensen die ineens een mening hadden, waar ze voorheen stil bleven.
Ik was echt geïnteresseerd, want eigenlijk was ik blij: er was momentum en momentum is goed.

En toch, toch kon ik niet aan het gevoel ontsnappen dat dit hype was. Dat net als veel andere zwarte initiatieven, ook de antiracisme strijd even gecolumbust was. En we weten allemaal wat er gebeurde met de inheemse bevolking nadat die lul in de Amerika's aankwam.

Ik wilde echt geloven dat jullie het zouden volhouden tot december. Dat jullie je toen uitspraken omdat de dood van een zwarte Amerikaan de wereld op zijn grondvesten deed schudden, en dat ook zouden doen wanneer het hier in Nederland de veiligheid van een zwarte man betreft.

Dat jullie het ook zouden doen wanneer of waar dan ook je racisme zijn lelijke kop ziet opsteken. “Spreek je dan uit tegen tegen zwarte piet, in december en altijd, en niet alleen wanneer het goed uitkomt. Laten we hopen dat demonstraties niet meer nodig zijn, maar mocht het wel moeten, ga er dan ook met 5000 man naartoe. Trotseer ook dan de gevaren zoals je nu Corona trotseert,” zei ik.

Ik zei “prove me wrong”.

Echt, ik wilde het fout hebben.
Want vandaag vraag ik “Waar waren jullie gisteren?”

Gisteren stonden een paar dozijn antiracisme demonstranten tegen een duizendtal racisten in Maastricht.
En jullie bleven stil.

Vorige week werd Akwasi thuis opgezocht door een stel racisten. Waar bleef jullie verontwaardiging?
Jullie vroegen je niet af hoe het kan dat iemand die een racistisch fictioneel de grond in wil trappen wel met rechtszaken bedreigd wordt, terwijl levensechte racisten die echte mensen thuis bedreigend gaan lastigvallen, wel daarmee wegkomen.
Integendeel zwegen jullie in alle talen, net nu daar het telt.
Ik wenste dat het niet zo was, maar ik geef het toch maar toe: “y’all proved I wasn't wrong.”

'T was hype.
Racisme bestrijding is geen hype.
Als je in juni BLM riep, roep je nu f.ck zp
Racisme kent geen aan/uit knop
Jullie dus wel

Jammer
 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.