Dionne Abdoelhafiezkhan

Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles

Door Dionne Abdoelhafiezkhan 

Op maandag 10 december 2018, de Internationale Dag van de Mensenrechten, zendt KRO-NCRV 2Doc de documentaire ‘Verdacht’ uit, gemaakt door Nan Rosens in samenwerking met Controle Alt Delete

In “Verdacht” doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakte. De 14 geïnterviewden hebben uiteenlopende beroepen (installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent), ze verschillen in leeftijd en in afkomst. Ze hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig van ze weten wat ze hier doen, waar ze naar toe gaan en hoe ze heten. In de documentaire beantwoorden ze de vraag: “Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?”

Waarom is de documentaire gemaakt?

In Nederland staat etnisch profileren al een paar jaar op de agenda en is het, mede dankzij ons, onderwerp van gesprek. Helaas weten veel mensen niet wat de impact van onterechte politie controles is. Op het moment dat er over dit onderwerp gesproken wordt, is de reactie van met name witte Nederlanders: “Als je niks te verbergen hebt dan werk je toch gewoon mee?“ Of “Waarom doen ‘jullie‘ zo moeilijk? De politie doet gewoon haar werk.“ De politie hoort voor en van iedereen te zijn, maar na deze documentaire zul je zien dat dat niet het geval is.

Hoe ernstig is de situatie in Nederland voor Afro-Nederlanders?

Er zijn officieel geen statistieken omdat de politie geen data verzamelt van staandehoudingen. Echter, als wij bij een bijeenkomst vragen “wie is er weleens onterecht staandegehouden?“, dan gaan alle gekleurde handen de lucht in. Dat is wat ons betreft heel ernstig. De documentaire laat verschillende verhalen zien, waarvan zeven van de veertien geinterviewden een Afro/Carbische achtergrond hebben. Den een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega agenten. Dat is nogal heftig.

Waarom maak jij je zo druk om dit onderwerp?

Toen mijn opa vanuit Suriname naar Nederland kwam was etnisch profileren al aan de orde. Hij heeft er last van gehad, mijn vader heeft er last van (gehad), ik zelf heb er last van. Dit zijn dus drie generaties Surinaamse-Nederlanders. Ik ben nu zelf moeder van een tweejarige zoon. Het kan toch niet zo zijn dat zometeen de vierde generatie nog steeds als tweederangs burger behandeld wordt. Dat hoop ik in elk geval niet!


Op maandag 10 december 2018, de internationale dag van de mensenrechten, wordt Verdacht uitgezonden op KRO-NCRV 2Doc om ongeveer 21.05uur, direct na Nieuwsuur.


SMS-actie

Controle Alt Delete is een sms-actie gestart waarbij het doel is dat zoveel mogelijk mensen op maandag 10 december de film zien zodat nog meer mensen bewust zijn van het effect van sommige politiecontroles. De SMS-actie werkt door op www.controlealtdelete.nl jouw telefoonnummer achter te laten zodat je op maandag 10 december een bericht ontvangt die je op social media kan delen.

Over Controle Alt Delete

Controle Alt Delete zet zich al zes jaar inzet tegen etnisch profileren en is vóór eerlijke en effectieve politiecontroles, waarbij de politie data verzamelt van alle staandehoudingen.

Dit gebeurt nog niet, maar is volgens Controle Alt Delete “de enige manier om inzichtelijk te maken of dat de politiecontroles bewezen effectief zijn.” Controle Alt Delete (CAD) is een initiatief van Blikopeners en IZI Solutions.