De drive om de beste te zijn

Als je fan bent van Magic Johnson, Lebron James en Allen Iverson, ben je dat met per definitie niet van Michael Jordan, Paul Pierce en Kobe Bryant. Iedere echte basketball liefhebber weet dat het wezenlijke verschil tussen de eerste drie en de laatste drie is/was het vermogen om vanuit het pure egoïstische scoren van punten het verschil te maken.

Als echte kunstenaars hadden Michael Jordan en Kobe Bryant hun craft van het verdedigen en punten maken verfijnt. Uren trainen, geïsoleerde mindset, het laten van verleidingen en vooral het verwaarlozen van hun gezin waren ontberingen waar vooral Kobe Bean Bryant bloedeerlijk over was. Kobe heeft ons deze week verlaten. Hij is op weg naar de hoogste league van de NBA. Daar waar de echte legenda basketballen. 1 tegen 1 vs Drazan Petrovic. Beiden de drive om de beste te zijn. 

Kobe heeft zoals ondergetekende ook zijn dalen in het leven gekend. In de amerikaanse media werd Kobe neergezet als een bad boy EN Uncle Tom omdat hij vreemdging met een witte meid in Coloroda die hem later beschuldigde van verkrachting; die zijn teamgenoot Shaquille O'neal on blast zette, omdat Kobe vond dat hij teveel at, weinig trainde en vrouwen afbetaalde om stil te blijven over vreemdgaan. Kobe vond het niet eerlijk dat hij wel een stempel kreeg van de media en teamgenoot Shaq steeds vrijuit ging en vooral lui was! Alles vanuit die drive om de beste te zijn. 

Maar wat had ik als ex-basketbalcoach eerbied voor Kobe Bryant. De arrogante kwal die onstuitbaar was en een nachtmerrie voor iedere coach die een remedie tegen de ziekte Bryant zocht. Wat kon hij geweldig intelligente inzichten over het spel en verdienen van hard ass cash etaleren. 

In life en media maakt het niet uit of de verhalen die over je verteld worden kloppen. De perceptie is vaak al genoeg. 

Waar ik op mijn eigen level mezelf in Kobe herken is het gebrek aan poespas. Kobe ging direct naar de bron, de kern. Als een bron van echtheid sprak hij over zijn craft en trad hij zelden echt in het openbaar. He did not talk the game, He played it. Een bron van echtheid. 

Ik zie op social media allerlei posts over hem (terecht!). Er wordt enorm veel liefde verspreid. Maar als ik over (zelf) liefde praat lijkt niemand echt te willen reageren? Misschien moet ik dan beter kunnen basketballen of heb ik mezelf in de ogen van de lezer nog niet bewezen als coach? De drive om de beste te zijn is wel aanwezig toch? 

Kobe Bean Bryant was een legend on and off the court. Uiteraard zal ik daar in mijn lifetime niet aan kunnen tippen. Een mogul die uit het zicht ontzettend veel deed voor de medemens.

Kobe dacht niet aan de beste Laker aller tijden te zijn maar de beste basketballer ooit was zijn streven. Net voordat hij stierf wilde hij geen goede zakenman zijn, maar de grootste zaken mogul worden! Kobe dacht groot. Ik heb prachtige kids en een lieve vrouw. Kids die het op school goed doen, hoog sporten en ambitie hebben.

Shit deel ik toch iets van mezelf op social media. Delen Kobe en ik toch die drive om de beste te willen zijn.....

Rijkaard Coaching