Brief aan winkeliersverenigingen

Van een AFRO lezer kregen we deze brief toegestuurd, die mocht dienen als (uw) eigen brief of ter inspiratie van een brief naar winkeliersverenigingen, om rekening te houden met gevoelens van zwarte mensen bij hun planning van Sinterklaas feestelijkheden in november. 

“Het lijkt me nu een goede tijd om, in relatieve rust, de organisatoren van Sinterklaasfeesten op een relatief vriendelijke, en voor witte mensen navolgbare manier, te benaderen. Hoe meer mensen dit voor hun eigen stad doen, hoe beter.”

 

Beste voorzitter van de winkeliersvereniging,

Wat kinderen met een gekleurde huid dagelijks meemaken is erg destructief; ze krijgen vanuit alle hoeken van de maatschappij signalen dat ze minderwaardig zijn: 

Ik weet nog hoe, toen ik een klein kind was, mijn ouders een beetje bang waren voor mensen met een getinte huidskleur. Dat heb ik als klein kind aangevoeld en kennelijk onbewust overgenomen, want in een donker straatje ben ik meestal banger voor donkere jongens dan voor blonde jongens.

Ik kan zelf dus helaas niet claimen dat ik niet discrimineer, het enige dat ik kan doen is er rekening mee houden dat ik de wereld door deze filter zie, en tegelijkertijd proberen te voorkomen dat mijn kinderen op hun beurt weer onbewuste vooroordelen tegen donker gekleurde mensen opgedrongen krijgen.

Het Sinterklaasfeest gaat toch niet kapot als we er wat aspecten aan veranderen? Wordt onze identiteit echt zozeer bepaald door de huidskleur van Piet?

We kunnen toch de vrijheid nemen om, via kleine aanpassingen, het Sinterklaasfeest zó te vieren dat het onze kinderen geen onbewuste vooroordelen tegen donker gekleurde mensen opdringt?

Inspiratie hiervoor is te vinden in '' .

 

De winkeliersvereniging wil juist ook rekening houden met minderheden, toch? Ik vraag u en de leden van de winkeliersvereniging daarom, om in de toekomst te voorkomen dat mijn kinderen verkeerde associaties opgedrongen krijgen.

Ik vind heel duidelijk.

En dit is een Nederlandstalige video gemaakt in Amsterdam over witte privilege: