Boodschap van Ban Ki-moon, VN secretaris-generaal, op Slavery Remembrance Day

Elk jaar op deze dag, eert de Verenigde Naties de nagedachtenis van miljoenen Afrikanen die gedurende honderden jaren met geweld weggerukt werden van hun families en thuislanden.

De Internationale Dag van de Herdenking van de Slachtoffers van de Slavernij en de Trans-Atlantische Slavenhandel, schijnt ook een licht op de heersende racisme en vooroordelen vandaag.

"De dynamische cultuur en de tradities van Afrika zullen altijd het leven verrijken in de landen die ooit betrokken waren bij de trans-Atlantische slavenhandel."

Het is absoluut noodzakelijk dat we samenwerken voor gelijke kansen, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling voor mensen van Afrikaanse afkomst. Dat is ook waarom het Herdenk de Slavernij Programma van de Verenigde Naties jongeren en ouderen benaderd om bewustzijn te creëren, begrip te bevorderen van begrip en zienswijzes te veranderen.

Het thema van de herdenking van dit jaar is "Vergeet de Slavernij niet: vier de Erfgoed en Cultuur van de Afrikaanse diaspora en haar Roots".

De dynamische cultuur en de tradities van Afrika zullen altijd het leven verrijken in de landen die ooit betrokken waren bij de trans-Atlantische slavenhandel.

De invloed van Afrika en haar nalatenschap zijn overduidelijk aanwezig in de levendige muziek, gedurfde kunst, de culinaire rijkdom en de inspirerende literatuur die vandaag de dag moderne cultuur. Minder bekend, misschien, zijn de bijdragen die de mensen van de Afrikaanse diaspora in de samenleving gedaan hebben aan de geneeskunde, wetenschap, overheid en de algemene leiding van hun nieuwe gemeenschappen.

Getest op de grenzen van hun geest en uithoudingsvermogen, lieten tot slaaf gemaakten uit Afrika hun nakomelingen een breed scala van waardevolle activa na, met inbegrip van standvastigheid, moed, sterkte, tolerantie, geduld en mededogen.

Op deze dag, laten we onze vastberadenheid vernieuwen om racisme te verbannen en het erfgoed van Afrika te vieren, die samenlevingen over de hele wereld van vandaag verbetert.

Ban Ki-moon (Chungju, Korea, 13 juni 1944) is de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij is een Zuid-Koreaanse diplomaat en politicus.