Afbeelding

Marvin BW

Abundance

Deze week moest ik een tekst redigeren die ging over "abundace" - overvloed - en het bracht me naar een discussie die ik wel vaker zie langskomen. Horen degenen die vanwege hun talent of skill veel verdienen, anderen om hen heen te helpen? Moet je geld geven? Ik heb die discussie ook wel eens gevoerd met mensen die steevast zeggen "nee!" Maar ik was het altijd maar tot zekere hoogte eens daarmee. Tuurlijk dien je te helpen, Tuurlijk dien je te geven.

Overvloed is een privilege.

En privileges deel je!

Nu is daar een enorme nuance in.

Verdient een ieder te krijgen?

Da's de vraag.

Het heeft bij mij tot laat in m'n volwassenheid geduurd totdat ik doorhad dat bepaalde mensen om me heen bleven hangen, omdat ze kwamen halen wat ik niet eens wist dat ik te geven had.

Zij zagen die overvloed, waar ik echt dacht dat ik tekorten had. Dat kunnen rasechte kupari goed; die bloedzuigers, mijten, teken en parasieten die niet eens gracieus omgaan met hun gastheer, maar hem alleen maar willen leegzuigen voor kortzichtige eigen belang.

Yapyapi die ik meesjouwde op m'n schouders, vanwaaruit zij laaghangend fruit gingen afromen, terwijl ze mij ervan probeerden te overtuigen dat ik het hogerliggend fruit dat ik zo voor mn neus, in armlengte zag hangen, maar moest laten liggen.

Halers!

Het duurde in mijn oprechtheid heel lang voordat ik ze doorhad. Dat genaai dat ik heb doorstaan. OMG! Dat ik geen gatenkaas ben. Die littekens die ze achterlieten in m'n ziel. Maar het was het waard om van ze af te komen

Naderhand dacht ik ach, dat geld dat ze afroomden aan dat laaghangend fruit is toch maar kruimels in vergelijking met de waarde van dat hogerhangend fruit? En tja, als ze komen halen is het toch omdat jij hebt wat zij niet hebben?

Ke poti ba, laat ze maar nemen.

Je privilege is dat je overvloed hebt en veel meer waard bent dan zij zullen kunnen nemen.

Maar toch

Die types moet je het liefst vermijden. Die helpen zichzelf toch wel ... de goot in.

Maar diegenen die oprecht zijn.

Kijk die ....

Kijk

Een goede vriend van me is gezegend met een adembenemend intellect. Nam me onder z'n vleugels toen ik jong was, investeerde in me omdat hij er wat in zag. Inspireerde me en bleef op me aandringen dat ik m'n school moest afmaken. Ik deed het laatste niet meteen, maar door zijn voorbeeld werd ik wel een ster in mijn vak. (Zegt hij ook).

En iedere keer als ik hem zag dankte ik hem publiekelijk.

Deze man heeft de deur voor me geopend".

Totdat hij me bokte dat ik ermee moest kappen!. "En nu moet je stoppen met dat gelul over deuren die ik opende. Want wat als je er niet doorheen gelopen was?"

Ik deed het nooit meer. Want mijn dank was niet waarvoor hij het deed; mijn publiekelijke erkenning was niet waarvoor hij het had gedaan. 

Zijn les was iets anders. Het is wel waarom ik help. Ik geef het stokje alleen maar door.

Wat ga je nou eenmaal doen met die overvloed? Meenemen wanneer je sterft?

Ik blijf helpen. Ik trap ook deuren open voor anderen zodat die erdoorheen zullen lopen. Die er oprecht wat mee zullen en de juiste inborst hebben waardoor zij de overvloed die zij behalen, ook gaan delen. Die dat stokje dan weer doorgeven. Meer deuren opentrappen, nieuwe paden bulldozen.

Zo gaat dat ding maar rond

En fuck die halers, want wanneer je hen eenmaal geeft verwachten ze het een tweede keer en een derde en een vierde. En wanneer je stopt, veranderen ze in haters.

Ach dat waren ze vanaf het begin al.

En jij weet dat zij weten dat jij weet wat je deed voor ze.

Da's ook wat waard wanneer ze terugkomen om meer te halen.

Want dat gaan ze doen. Parasieten komen altijd terug.

Wanneer ze je toch pakken -want dat is wat halers doen- is het meestal kruimels in vergelijking met wat jij waard bent en wat zij hadden kunnen vergaren als ze oprecht waren.

Blijf gaan

Keep movin' on

Je hebt overvloed

Je hebt een privilege aan je skill, je talent, je intellect, je inborst ... je ik

Abundance

Deel hem

En verwacht er niks voor terug; behalve dan dat dat stokje rond blijft gaan, in een cirkel.

Hij komt geheid weer bij jou terecht; dat is hoe cirkels werken. 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.