7 tips om jouw onderhandelingstechnieken te versterken

Door Lesny Heikerk

Heb jij moeite met onderhandelen op zakelijk en/of privé gebied? Vind jij het moeilijk om iemand recht in de ogen aan te kijken of vind je het lastig om naar het salaris of naar salarisverhoging te vragen? Lees dan snel verder!

'Vrouwen zijn veel beter in onderhandelen dan mannen, tenminste als zij onderhandelen vanuit hun professionele rol of als zij onderhandelen voor een ander. Maar als het gaat om hun eigen belang, dan ligt het heel anders. Vrouwen vragen gemiddeld veertien maanden later om salarisverhoging dan mannen.' 

Yvette Berkel, in het boek strategisch onderhandelen voor vrouwen. 

Daarom deel ik graag 7 onderhandeltips die ons, als vrouwen, kunnen helpen bij het voeren van onderhandelingsgesprekken:

1. Wees niet emotioneel tijdens een onderhandelingsgesprek. Laat emoties buiten beschouwen en denk rationeel. Een emotie als boosheid bijvoorbeeld zal het onderhandelingsgesprek namelijk niet bevorderen.

2. Bepaal je waarden en kwaliteiten. Hierdoor kan je steviger achter jouw standpunt staan en kan je er echt in geloven dat jij het waard bent  

3. Houd je oordelen, meningen en adviezen voor je. Je gesprekspartner zit hier vaak niet op te wachten.

4. Altijd navragen, nooit aannemen. Meestal gebeurt het tegenovergestelde en nemen we aan wat we zelf denken dat de waarheid is zonder na te vragen of dit wel klopt. Vraag dus altijd na!

5. Niet invullen voor een ander. Vaak denken we te weten wat de ander denkt of bedoelt. Dit is ook een valkuil, want het komt regelmatig voor dat je er naast zit. Stel daarom veel vragen!

6. Wees open, eerlijk en nieuwsgierig. Sta tijdens een gesprek open voor een andere mening, wees eerlijk in wat je er zelf van vindt en wees nieuwsgierig naar de motivatie van de ander.

7. Durf te kijken in de ogen van de andere persoon. Vaak vinden we het ongemakkelijk om in de ogen van anderen te kijken en kijken we weg. Durft te kijken in de ogen van de ander. Je komt dan zelfverzekerd over.

Neem deze tips mee en je zult zien dat jouw onderhandelingstechnieken versterken! De belangrijkste boodschap en waar het allemaal mee begint is: vind jezelf het waard om over te onderhandelen!

Carpe Diem

Lesny Heikerk is Basispycholoog in opleiding en Jongerencoach