Zuidoost vernoemt brug naar Bijlmerheld Pa Sem

In Amsterdam Zuidoost wordt op woensdag 4 oktober 2017 een brug vernoemd naar Bijlmerheld Willem Jacob Symor, beter bekend als Pa Sem, die op de avond van de Bijlmer vliegramp de 10-jarige Reinaldo uit de vuurzee redde.

Pa Sem raakte daarbij zelf ernstig gewond en werd het gezicht van de ramp. Geboren in 1936 in Para in Suriname, was hij tot aan de vliegramp in 1992 beheerder van de collectieve ruimte 't Groentje in de getroffen flat Groeneveen. Daar was hij actief met het coördineren van een kinderclub en een buurtcafé.

Voor zijn heldendaad ontving hij in 1993 uit handen van burgemeester Van Thijn de zilveren erepenning van de stad Amsterdam. Pa Sem overleed in 2008 in Suriname.

De vernoeming van de brug is een initiatief van het in 2008 opgerichte dat bestaat uit Roy Ristie, Chas Warning, Henk van de Belt, Adyana Schmeltz en Rob Barkey.

Het comite heeft zich de afgelopen jaren ingezet om Pa Sem te vereeuwigen als symbool van alle helden en hulpverleners, reddingwerkers en rampbestrijders, onderzoekers en actievoerders, zowel de vrijwillige als professionele die zich manifesteerden bij de ramp en in vele jaren erna. De keus viel uiteindelijk is gevallen op de vernoeming van de brug die de ene kant met de andere kant van de rampplek verbindt.

De brug bevindt zich onderaan de plek waar Pa Sem 't Groentje beheerde. 

De Pa Sembrug wordt op woensdag 4 oktober 2017 om 15:00 uur onthult door Thamara Symor, de dochter van Pa Sem. Het woord wordt gevoerd door verschillende betrokkenen, afgewisseld met een muzikaal intermezzo van fluitist Runny Margarita. Belangstellenden zijn welkom vanaf 14:30 uur.

Comité Pa Sem nodigt ieder uit om aanwezig te zijn bij de onthulling van de Pa Sembrug. Na het officiële deel is er een mogelijkheid om nog samen te zijn bij de Pa Sembrug, in Buurtsalon Kikkenstein (binnenstraat 2015-2016) en in het CEC-gebouw, Bijlmerdreef 1289, Amsterdam Zuidoost.