Ustad Saami

Ustad Saami: de laatst overgebleven Khayál-meester met een doel

De 75-jarige Pakistaan Ustad Saami is een van de laatst overgebleven muzikanten die de duizend jaar oude traditie van de Khayál-muziek beoefent. Zingen wordt niet gewaardeerd in het religieus verwarde land, dus met risico voor eigen leven houdt Saami deze eeuwenoude traditie in ere.

De Khayál-grootmeester Ustad Saami wijdde zijn hele leven aan een verdwijnende zangkunst, die sinds de 13e eeuw van generatie op generatie wordt doorgegeven. De vertaling van het Arabische woord Khayál is "verbeelding". Deze betekenis is terug te horen in deze zangkunst, waarin Saami onnavolgbare melodieën zingt en nieuwe tonen vormt met zijn instrument. Hij zingt in een microtonaal systeem: zijn stem kan schommelen tussen 49 verschillende noten, zeven keer de westerse toonladder. De meeste beoefenaars van khayál geven hunvaardigheden alleen door aan familie, waardoor deze traditie langzaam uitsterft. De missie van Ustad Saami is om zijn kennis met de wereld te delen, zodat de muziek verder kan leven.Zijn boodschap is  eigentijds en universeel: "zingen is luisteren."

Onder de titel Hidden Musics presenteert festival Le Guess Who? in samenwerking met het platenlabel Glitterbeat en producer Ian Brennan muziek die volledig losstaat van onze westerse samenleving. De Amerikaanse Grammy Award-winnaar Ian Brennan reist naar geïsoleerde delen van de wereld om verborgen geluiden vast te leggen. De artiesten die als onderdeel van Hidden Musics optreden op festival Le Guess Who?, waaronder Ustad Saami, hebben meestal geen toegang tot gestructureerde economische of sociale infrastructuren, waardoor het creatieve proces zich in volledige afzondering van westerse of andere referentiekaders voltrekt. Het mondt uit in volledig eigenzinnige muziek die nauwelijks buiten deze gesloten kringen te horen is.

"Ustad Saami’s music is honest, intense, pure and, therefore, powerful. His relationship to each note is very intimate" - Ian Brennan

Het album 'God is Not a Terrorist’ is het resultaat van de eerste opnames van de muziek van Ustad Saami, die in samenwerking met producer Ian Brennan tot stand kwamen. Dit album belichaamt het doel van Saami om zijn kennis van de Khayál-muziek door te geven aan de volgende generaties en de wereld buiten Pakistan. Wanneer Ustad Saami sterft, is zijn muziek en zangkunst verdwenen. 'God Is Not a Terrorist' is een hoopvol document voor deze rijke muzikale traditie .

"There’s not a single amplifier-worshipping doom metal band making music any more immersive." - Bruce Miller over Ustad Saami

Voorafgaand aan het optreden van Ustad Saami tijdens festival Le Guess Who? op 9 november geeft  producer Ian Brennan een lezing over zijn streven om muziek uit te lichten die ondervertegenwoordigd of ronduit verborgen is op de wereldwijde schaal. Zijn recente projecten omvatten ‘I Have No Everything Here’, - een bundel liedjes uitgevoerd door de Malawi-gevangenen van Zomba Central Prison en het album ‘God Is Not A Terrorist’ van Ustad Saami.

Andere optredens die onderdeel uitmaken van Hidden Musics op Le Guess Who? zijn Lahka Khan, La Bruja de Texcoco en Isokratisses. Kijk voor meer informatie en de volledige line up op www.leguesswho.com.